Vuurzee ‘reinigt’ Spaanse paarden

Vuurzee ‘reinigt’ Spaanse paarden San Bartolomé de Pinares, 17 jan. Vandaag wordt in Spanje de naamdag van de heilige Antonius van Egypte gevierd. In het dorp San Bartolomé de Pinares, zo’n zestig kilometer ten westen van Madrid, is het een oud gebruik om aan de vooravond daarvan paarden door een vuurzee te jagen. De paarden worden vooraf door een priester gezegend en de vlammen en rook worden gezien als een symbolische reiniging van de dieren. Antonius van Egypte, die volgens de overlevering leefde van 251 tot 356, is ondermeer de patroonheilige van de huisdieren. Hij heeft als bijnaam Antonius met het varken. Die naam ontstond in de Middeleeuwen. Destijds mochten de Antonieten, volgelingen van Antonius, hun varkens vrij laten rondlopen uit dankbaarheid voor het feit dat ze werkten als verplegers. De varkens werden op 17 januari geslacht en het vlees aangeboden aan de armen. Foto AP A man rides a horse through a bonfire in the small village of San Bartolome de Pinares, Spain, Tuesday, Jan. 16, 2007, in honor of Saint Antony, the patron saint of animals. The people of the small central Spanish village of San Bartolome de los Pinares honor Saint Antony the night before the official day of honoring animals in Spain. (AP Photo/Jasper Juinen)
Vuurzee ‘reinigt’ Spaanse paarden San Bartolomé de Pinares, 17 jan. Vandaag wordt in Spanje de naamdag van de heilige Antonius van Egypte gevierd. In het dorp San Bartolomé de Pinares, zo’n zestig kilometer ten westen van Madrid, is het een oud gebruik om aan de vooravond daarvan paarden door een vuurzee te jagen. De paarden worden vooraf door een priester gezegend en de vlammen en rook worden gezien als een symbolische reiniging van de dieren. Antonius van Egypte, die volgens de overlevering leefde van 251 tot 356, is ondermeer de patroonheilige van de huisdieren. Hij heeft als bijnaam Antonius met het varken. Die naam ontstond in de Middeleeuwen. Destijds mochten de Antonieten, volgelingen van Antonius, hun varkens vrij laten rondlopen uit dankbaarheid voor het feit dat ze werkten als verplegers. De varkens werden op 17 januari geslacht en het vlees aangeboden aan de armen. Foto AP A man rides a horse through a bonfire in the small village of San Bartolome de Pinares, Spain, Tuesday, Jan. 16, 2007, in honor of Saint Antony, the patron saint of animals. The people of the small central Spanish village of San Bartolome de los Pinares honor Saint Antony the night before the official day of honoring animals in Spain. (AP Photo/Jasper Juinen) Associated Press