Vrouw van premier knokt hard terug

Pavla laat zich na 28 jaar huwelijk niet zomaar afdanken. En haar man, de Tsjechische premier Mirek Topolánek, zal dat weten ook.

Pavla Topolánková (51) wil namelijk haar „officiële taken als echtgenote van de premier blijven vervullen”. Ook al heeft haar man een vriendin, met wie hij samenwoont en die zwanger is. Topolánková wil ook geen scheiding.

De breed uitgemeten huwelijkscrisis komt bovenop de politieke crisis in Tsjechië. Het land heeft al zeven maanden geen regering, na een moeilijke verkiezingsuitslag. Topolánek (50), van de rechtsliberale ODS, is bezig aan zijn tweede formatiepoging en wil het parlement vrijdag om vertrouwen vragen.

Topolánková raadde de parlementariërs vorige week aan om tegen haar man te stemmen. „Ik denk dat dit een heel zwakke regering wordt.” Uit opiniepeiling blijkt dat het imago van de premier flink lijdt onder de affaire. Zestig procent van de Tsjechen vindt het onbehoorlijk dat de premier zijn vrouw heeft verlaten, temeer hij tijdens de verkiezingscampagne de mond vol had over zijn stabiele gezin.

Volgens analisten heeft Topolánková een grote rol gespeeld in de carrière van haar man. Hij werd vier jaar geleden onverwachts gekozen tot ODS-voorzitter, nadat zijn vrouw indruk had gemaakt met een emotionele toespraak tijdens een partijcongres.

De geruchten over een huwelijkscrisis zijn al bijna net zo oud als de kabinetsformatie zelf. Vorig jaar augustus verbaasde Topolánková door aan te kondigen dat ze met een rivaliserende politieke partij zou deelnemen aan de Senaatsverkiezingen in oktober. Topolánek sprak toen van „zoete wraak”. Zijn vrouw won geen zetel, maar de toon was gezet.

Op 5 januari gaf Topolánek toe dat hij niet meer woont bij zijn vrouw – met wie hij drie kinderen heeft – en dat hij nu samenwoont met de 39-jarige Lucie Talmonová, ODS-parlementariër en vicevoorzitter van het parlement. Hij wilde niet bevestigen dat Talmonová zwanger is, maar Talmonová zelf deed daarover de volgende dag niet moeilijk. Topolánková heeft Talmonová overigens „een gezond kind” toegewenst.