Voorlichtingsfilm

De Belgische lucht- en zeemacht heeft er een geweldige voorlichtingsfilm bij: Windkracht 10: Koksijde Rescue, de bioscoopversie van wat in Vlaanderen ook al sinds jaar en dag een populaire tv-serie is. In Nederland konden we een jaar of tien geleden één seizoen kennis maken met de reddingsoperaties die `het veertigste` uitvoert in vliegende storm en andere hoogoplopende temperaturen en temperamenten in de kleine helikoptercabine van het team. Maar of dat genoeg is om de crossover te maken tussen het Belgische (waar de film een kaskraker was) en het Nederlandse publiek? Het moet gezegd: alle inspanningen van regisseur Hans Herbots (de Vlaamse Johan Nijenhuis) waren erop gericht om het bioscoopdoek te laten trillen in de wind; de film maakt qua visuals z`n aspiraties als lagelandse Top Gun zeker waar. Als je het plotje over eigengereide Rick en sexy medic Alex, iets met smokkel en oude vetes weglaat, kunnen we deze film ook wekelijks tijdens onze eigen Sterreclames voor de Koninklijke Landmacht zien.

Windkracht 10: Koksijde Rescue. Regie: Hans Herbots. Met: Veerle Batens, Kevin Janssens. In: 33 bioscopen.