Van D. bekent verkrachting en doodrijden

De 45-jarige man uit Nieuw Buinen die vastzit op verdenking van betrokkenheid bij de dood van het twaalfjarige meisje uit het Drentse Tweede Exloërmond, heeft bekend haar te hebben verkracht en doodgereden.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Assen verdenkt deze Henk van D. van moord, verkrachting en ontvoering. Het OM gaf gisteren opening van zaken over de dood van het meisje, gezien de grote onrust in Tweede Exloërmond.

Het lichaam van het slachtoffer werd 12 december vorig jaar aangetroffen op een landweggetje bij Valthermond. Aanvankelijk werd uitgegaan van een auto-ongeluk. De verdachte zegt dat hij haar die avond in zijn camper meenam en haar in en buiten de auto heeft verkracht. Ze wist te ontkomen, maar omdat de verdachte bang was voor ontdekking, reed hij twee keer over haar heen. Als gevolg daarvan is ze overleden. De man hield zich daarna twee dagen schuil, maar biechtte het misdrijf op aan een getuige, die de politie inschakelde. De verdachte is geen bekende van het meisje of haar familie en is niet eerder veroordeeld voor een zedenzaak of ander ernstig misdrijf, zegt het OM.

Hoewel de sectie geen duidelijke aanwijzingen opleverde voor seksueel misbruik, noemt het OM de verklaring van Van D. betrouwbaar. Zo werden bloed- en vezelsporen aangetroffen op de camper. Overigens moet nader onderzoek uitwijzen of die van het slachtoffer zijn. Ook werd de bh van het meisje bij haar lichaam gevonden. De patholoog-anatoom zal om een nieuw advies worden gevraagd, zegt persofficier J. Hoekman.

Volgens advocaat H. Klopstra van de verdachte was het meisje een willekeurig slachtoffer en heeft zijn cliënt in een impuls gehandeld. „Dit is een zeer ernstig misdrijf, dat veel emoties teweegbrengt.” Hij verklaarde desgevraagd dat zijn cliënt niet beseft wat zijn daad oproept. „Hij zal hoe dan ook lange tijd vastzitten of worden behandeld.”

Het onderzoek gaat door en spitst zich toe op wat zich de dagen voor het misdrijf heeft afgespeeld, bijvoorbeeld of sprake was van voorbedachten rade. In totaal heeft een onderzoeksteam van 55 mensen 6.000 uur in de zaak gestoken. De verdachte wordt momenteel psychiatrisch onderzocht in het Pieter Baan Centrum.