Televisie Film van de dag

Will Smit als bokser Muhammed Ali in film Ali. scene uit de film Ali (2001) FOTO: RCV Will Smith
Will Smit als bokser Muhammed Ali in film Ali. scene uit de film Ali (2001) FOTO: RCV Will Smith RCV

Ali. Muhammed Ali, geboren als Cassius Marcellus Clay, wordt vandaag 65, reden genoeg om Michael Manns Ali uit te zenden. Het is een historisch mozaïek van de periode tussen 1964 en 1974, gemarkeerd door Clays verovering van de wereldtitel in de zwaargewichtklasse op Sonny Liston en het fameuze titelgevecht in Kinshasa (‘Rumble in the Jungle’), waarbij Ali de hem ontnomen titel herwon op George Foreman. De uitgebreide boksscènes zijn de beste sinds de slow-motion in Martin Scorseses Raging Bull. De tien jaar tussen deze twee gevechten werden gekenmerkt door groeiend zwart bewustzijn, de erkenning van burgerrechten voor iedereen, Black Power, de moorden op Martin Luther King en Malcolm X en de oorlog in Vietnam. „Ain’t got no quarrel with the Vietcong”, zei Ali en weigerde dienst in het Amerikaanse leger, wat hem zijn bokslicentie, en zijn titel kostte. (Michael Mann, 2001, VS), België 2, 20.50-23.25u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg