Storm

Er is zicht op beduidend kouder weer, maar eerst gaat de temperatuur op weg naar een volgend warmterecord. Vannacht is het tijdelijk droog. Tegen de ochtend begint het vanuit het westen te regenen. De regen houdt morgen vrijwel de hele dag aan. In totaal valt meer dan 10, in het noorden plaatselijk meer dan 20 millimeter neerslag. Belangrijker nog is de wind. De zuidwestenwind neemt snel toe en wordt met name ’s middags hard en af en toe zelfs stormachtig, kracht 7 tot 8. Boven land wel te verstaan. Aan de kust kan het enige tijd gaan stormen. De Wadden maken ’s middags en tijdens het eerste deel van de avond zelfs kans op zware storm, windkracht 10.

Verder kunnen we rekenen op zware tot zeer zware windstoten. Met name in het westen en noorden zijn windsnelheden mogelijk van ten minste 100 kilometer per uur. De sterke zuidwestenwind voert extreem zachte lucht aan. De temperatuur stijgt in de middag tot rond de 13 graden. Het dagrecord voor 18 januari staat op 11,3 graden. Dat record gaat er dus aan. Voor de zoveelste keer in deze tot dusver extreem zachte louwmaand een warmterecord.

In de nacht naar vrijdag blijft het vooral op de Wadden nog lange tijd onstuimig met kans op westerstorm. Vrijdag arriveert de volgende storing met wederom regen en zeer zachte lucht waarin het 10 tot 13 graden wordt.

Ook zaterdag is het zeer zacht en regenachtig weer met een straffe zuidwester. Zondag koelt het af en beginnen we aan een koudere periode. Volgende week gaat het (’s nachts) vriezen. Hoe lang de kou aanhoudt, is nog volstrekt onduidelijk.