Stoiber wint tijd in machtsstrijd om leiderschap CSU

Edmund Stoiber, premier van Beieren en voorzitter van christelijk-sociale CSU, heeft in een al weken smeulende strijd om het leiderschap van zijn partij een tussentijdse zege geboekt. Na twee dagen vergaderen besloot de partijtop afgelopen nacht dat een partijcongres in september zal beslissen over de vraag wie in 2008 als lijsttrekker de regionale verkiezingen in zal gaan: Stoiber of een andere, nog onbekende, kandidaat.

Stoiber, aan de macht sinds 1993, wil zich graag kandideren, maar in zijn partij nam het verzet tegen een derde ambtstermijn voor de 65-jarige politicus in de afgelopen weken snel toe. Op een vergadering in de Beierse Alpen wilde de partij eigenlijk een besluit nemen over de kwestie. Stoiber wilde zijn kandidatuur veiligstellen. Menig partijgenoot wilde Stoiber dwingen van kandidatuur af te zien. De vergadering eindigde in een patsstelling: uiteindelijk werd een besluit verdaagd.

Na zestien uur vergaderen gaven de 123 Beierse parlementariërs – het machtscentrum van de partij – een korte verklaring uit waarin ze het vertrouwen in Edmund Stoiber uitspraken. Stoiber heeft daarmee een voortijdig einde van zijn politieke carrière afgewend, maar staat er slechter voor dan een week geleden toen de partijtop hem als lijsttrekker naar voren had geschoven. Toen Stoiber vervolgens aankondigde de volgende ambtstermijn, tot 2013, te willen volmaken, leek hij zijn hand te overspelen.

Het aanhoudende debat over het leidersschap is, afgaande op opiniepeilingen, zeer schadelijk voor het imago van de christelijk-sociale partij. De CSU is in Beieren oppermachtig en speelt daarnaast een rol in de grote coalitie van Angela Merkel. De regionale partij levert twee ministers aan het kabinet. Om coalitiepartner SPD in toom te houden is Merkel aangewezen op een sterke CSU. Een zwakke CSU in Beieren zou op lange termijn dus ook gevolgen kunnen hebben voor de machtsconstellatie in Berlijn. Zo ver is het nog niet. Vooralsnog is de vraag of Stoiber erin slaagt de partij van zijn kandidatuur te overtuigen.