Spinetta weg als bestuurder Alitalia

De topman van Air France-KLM, Jean-Cyril Spinetta, is teruggetreden als bestuurder van Alitalia. Dit heeft de Italiaanse vliegmaatschappij vanochtend bekendgemaakt. Het bedrijf heeft geen reden voor het ontslag opgegeven.

Air France-KLM zegt in een verklaring dat Spinetta terugtreedt in verband met de aanstaande verkoop van aandelen Alitalia door de Italiaanse staat. In die situatie „kan hij geen deel uitmaken van het bestuur van Alitalia”, omdat Air France-KLM een commerciële partner van Alitalia is.

Eind december kondigde de Italiaanse regering aan dat ze ten minste 30,1 procent van Alitalia wil verkopen. Nu bezit de staat nog 49,9 procent. Tot 29 januari kunnen geïnteresseerden bieden op de aandelen. Air France-KLM heeft nu 2 procent van Alitalia in bezit. De Frans-Nederlandse maatschappij heeft nog niet bekendgemaakt of zij mee zal gaan bieden op de Italiaanse luchtvaartmaatschappij. In Italië wordt ook gesproken over een bod door een consortium van Italiaanse industriëlen.

De verkoopplannen voor Alitalia volgden op het al jaren slecht draaien van de luchtvaartmaatschappij. Deze week werd bekend dat het bedrijf in 2006 een verlies van 350 miljoen euro heeft geleden. De vakbonden overwegen aanstaande vrijdag te gaan staken tegen de voorgestelde verkoop. Maar de regering probeert dit te voorkomen en heeft voor 1 februari een speciaal overleg afgekondigd.

Half oktober sloeg de Italiaanse premier Romano Prodi alarm inzake Alitalia. Hij zei toen over de luchtvaartmaatschappij: „De situatie is totaal niet onder controle en ik zie geen valschermen.” Een faillissement is volgens hem onafwendbaar als er niet drastisch wordt ingegrepen. De privatisering van Alitalia is bedoeld als een poging het bedrijf te redden.

De onzekerheid rondom het kwakkelende luchtvaartbedrijf is door het vertrek van Spinetta echter opnieuw toegenomen. De afgelopen zes maanden zijn in totaal vier bestuurders teruggetreden. De raad van bestuur van Alitalia is daarmee gereduceerd tot twee bestuurders, terwijl de leiding volgens de statuten uit drie personen moet bestaan. Aanstaande vrijdag zou het bestuur vergaderen over een aanpassing van het industrieel plan. Het is onduidelijk of dit door kan gaan.