Sonjabakkertje

Nu begrijp ik het. Waarom Sonja zo’n succes heeft met haar dieet, bedoel ik. Talloze krantenartikelen heb ik erover gelezen. Bijna uitsluitend kritische en sceptische artikelen, waaruit ik maar niet kon opmaken wat nou toch die x-factor is. Maar nu ik De Hongerige Man zo bezig zie, is het mij volkomen duidelijk. „Eens even kijken wat ik van Sonja mag ontbijten”, zegt hij opgewekt, om vervolgens braaf 1 volkoren boterham met appelstroop, 1 glas jus d’orange, 1 plak ontbijtkoek en 1 glas water te nuttigen. Tot hij vorige week vrijdag begon te sonjabakkeren, had hij nog nooit appelstroop op zijn brood gegeten. Maar nu moet het van Sonja, dus wie is hij om niet van appelstroop te houden?

Weet je wat het geheim, de x-factor is van het Sonja Bakker-dieet? Dat is het miniatuur-sonjabakkertje dat op je schouder gaat zitten zodra je ermee begint, en dat niet meer wijkt zolang je naar haar luistert. In Bereik én behoud je ideale gewicht schrijft Sonja je 12 weken lang, van maandag tot en met zondag en van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat voor wat je moet eten. Inclusief boodschappenlijst en inclusief advies voor moeilijke momenten (‘neem een appel’).

DHM vindt het heerlijk. Hij hoeft er niet bij na te denken. Hij draagt zelfs nauwelijks verantwoordelijkheid. Zolang hij naar het stemmetje op zijn schouder luistert, zal hij gegarandeerd afvallen, zo is hem beloofd. Het enige wat het voor hem lastig maakt, is zijn eigen vrouw die er over zijn andere schouder steeds tussendoor kakelt. „Halvarine komt er bij ons niet in, dat armoedige fabriekssmeersel. Je neemt maar gewoon roomboter op de ene boterham en niks op de andere.” En: „Laat mij nou een lekker kippenbouillonnetje voor je trekken, in plaats van zo’n vieze Opkikker. Dat vindt Sonja heus niet erg.”

Het is nog best lastig om in Bereik én behoud je ideale gewicht recepten te vinden die voldoen aan mijn zuiverheidsnormen. Nou vooruit, tegen deze noedelsoep kan ik weinig inbrengen.

Voor 4 personen:

300 g kipfilet

1 liter kippenbouillon

1 eetlepel gembersiroop

1 teentje knoflook, in plakjes

200 g groenten (taugé, prei, Chinese kool)

200 g eiermie

4 eetlepels lichte sojasaus

½ citroen

Verhit een grillpan. Bestrooi de kipfilets met zout en peper en grill ze aan beide kanten gaar. Snijd ze in schuine plakjes. Bereid de mie volgens de instructies op de verpakking. Breng de bouillon met knoflook en gembersiroop aan de kook. Voeg de groenten toe, draai het vuur laag en laat de groenten enkele minuten garen in de bouillon. Verdeel de mie over vier kommen, evenals de groenten. Leg de plakjes kip erbovenop en besprenkel met sojasaus. Schenk de bouillon in de kommen en druppel er wat citroensap over.

Janneke Vreugdenhil

Heb jij ervaring met sonjabakkeren? Of heb je dieettips voor De Hongerige Man? Vertel erover op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil