Shirov wordt slachtoffer van huisanalyse

Topalov - Shirov, Corustoernooi, vierde ronde
Topalov - Shirov, Corustoernooi, vierde ronde

Waar is de echte Alexei Shirov toch gebleven? De man die het schaakbord in brand kon steken en die in de meest gecompliceerde stellingen zijn weg vond, leed gisteren in het Corustoernooi in Wijk aan Zee zijn derde achtereenvolgende nederlaag, nu tegen Veselin Topalov, en staat met een half punt uit vier partijen in zijn eentje onderaan.

Het was een mooie partij van Topalov, weliswaar voor een groot deel al thuis bedacht, maar een diep gravende voorbereiding hoort nu eenmaal bij het moderne schaak. Topalov vertelde na de partij dat hij tot de 25ste zet een analyse van de Pool Michal Krasenkov had gevolgd. Die speelt in dit Corustoernooi in de grootmeestergroep C en zal het met genoegen gevolgd hebben.

De stelling die Topalov kreeg paste hem perfect. Hij had een kwaliteit minder, maar zeer actieve stukken. Daar gaat het hem in al zijn partijen om: hij bekommert zich niet om de nominale waarde van de stukken, maar alleen om wat ze werkelijk kunnen doen. Zijn kleine strijdmacht belaagde Shirov van alle kanten en die stond al gauw voor de keus om een slecht en waarschijnlijk verloren eindspel te spelen, of in het middenspel onder te gaan. Hij koos voor het laatste.

Het is altijd zuur om het slachtoffer van een huisanalyse te worden, maar er valt wel iets tegen te doen. Iemand als Shirov, die scherpe openingssystemen speelt, hoort een intuïtie te hebben voor de gevaren die hij daarin loopt en hij moet bij zijn voorbereiding de gaten stoppen. Dat is hard werk waaraan Shirov deze keer niet is toegekomen. Het lijkt een structureel verschijnsel, want de laatste drie jaar is Shirov ver gedaald op de wereldranglijst.

Topalov kwam door deze overwinning alleen op de tweede plaats. De leider van het klassement, Teimoer Radjabov, haalde hij niet in, want die won zelf ook. Gisteren liet hij zien dat hij ook iets anders kan dan wilde koningsaanvallen opzetten in onoverzichtelijke stellingen, waarmee hij zijn vorige partijen had gewonnen.

Zijn partij tegen Sergei Tiviakov was kalm en overzichtelijk en duurde heel lang. Radjabov nam zwakke pionnen van Tiviakov op de korrel en hoewel die een zeer taai verdediger is en de boel lang bij elkaar wist te houden, werd de constante druk hem ten slotte toch te veel.

Vladimir Kramnik werkte gisteren, zijn gewoonte getrouw, met een ragfijne filigraantechniek. Vaak lukt het hem om in een schijnbaar doodgebloed eindspel van bijna niets toch iets te maken, maar David Navara bleef overeind, wat een knappe prestatie was van de jonge Tsjechische debutant.

Topalov-Shirov, Corustoernooi, vierde ronde

1. d4 Pf6 2. c4 g6 3. Pc3 d5 4. cxd5 Pxd5 5. e4 Pxc3 6. bxc3 Lg7 7. Lc4 c5 8. Pe2 Pc6 9. Le3 0-0 10. 0-0 Lg4 11. f3 Pa5 12. Ld3 cxd4 13. cxd4 Le6 14. d5 Lxa1 Dit bekende kwaliteitsoffer is een kolfje naar Topalovs hand. 15. Dxa1 f6 16. Dd4 Lf7 17. Lh6 Te8 18. Lb5 e5 19. Df2 Te7 20. f4 exf4 21. Dxf4 Db6+ 22. Kh1 Lxd5 23. exd5 Dxb5 24. Dxf6 De8 25. Dd4 Topalov zei dat hij tot hier een analyse van Krasenkow had gevolgd. Na zwarts volgende zet moest hij zelf nadenken. 25...Td8 26. h3 Tf7 Hier had zwart zich volgens Topalov het best met 26...Pc6 kunnen verdedigen. 27. Txf7 Dxf7 28. Dc3 b6 29. Pg3 Pb7 30. Pe4 De7 31. Pf6+ Kf7 32. Pxh7 De kleine witte strijdmacht verricht wonderen. Zwart staat verloren. 32...Kg8 33. Pf6+ Kf7 34. Pg4 Kg8 35. Dd2 Te8 36. Df4 Dd6 37. Df2 Dc5 38. Dg3 Dd4 Met 38...De7 had zwart langer stand kunnen houden. 39. Kh2 Pd8 En hier was 39...Pc5 relatief beter. 40. Dd6

Nu kan zwart het punt g6 niet goed meer dekken. 40...Pe6 41. Le3 Zwart gaf op.

    • Hans Ree