Rijk in Bollywood

In de week waarin Bollywoodsterren Abhishek Bachchan en Aishwarya Rai hun verloving aankondigen, komt toevallig ook de film waarin ze samen spelen in de bioscoop, Guru. Betere marketing kun je niet wensen. De film zelf valt wat tegen, ondanks een aantal aardige liedjes van A.R. Rahman - een van Bollywoods beste componisten. In deze Indiase variant op het `from rags to riches`-verhaal speelt Abhishek een ambitieuze entrepreneur die het ver wil schoppen, naar verluidt gebaseerd op een in India bekende zakenman. De film speelt zich gedurende dertig jaar af, tussen ongeveer 1950 en 1980 en Abhishek vrat er in Raging Bull/De Niro-stijl wat kilo`s bij en viel daarna weer af. Hij vecht tegen corruptie en voelt zich als zoon van een onderwijzer steeds benadeeld door de rijken. Zijn antwoord: zelf snel rijk worden - en ook corrupt. Als we ten slotte bij een rechtszaak tegen hem zijn aanbeland, heeft regisseur Ratnam in zijn scenario alle ideologische implicaties van de corrupte vechter tegen corruptie allang achter zich gelaten. Bachchan is een held die India verder helpt op de economische wereldranglijst. Wat nou ethiek?

Guru. Regie: Mani Ratnam. Met: Abhishek Bachchan, Aishwarya Rai, Mithun Chakraborty. In: 5 bioscopen.