Radjabov blijft verbazen op Corus

WIJK AAN ZEE. Teymour Radjabov blijft verbazen in het Corus-schaaktoernooi in Wijk aan Zee. Ook in de vierde ronde. De 19-jarige grootmeester uit Azerbeidzjan verdedigde in een zeer lange zit zijn leidende positie. Dat ging gisteren ten koste van de Nederlander Sergej Tiviakov. Het was Radjabovs derde zege. Radjabov vocht een duel van 6,5 uur uit met Tiviakov. Deze raakte uiteindelijk in de verdrukking tegen het supertalent uit Bakoe. Dat rook door zijn grotere bewegingsvrijheid kansen en ging met dodelijke precisie op zoek de winst. Dat lukte. De Groninger verloor in tijdnood een pion en slaagde er niet in een uitweg te vinden. Hij gaf na de 75ste zet van wit op. De Bulgaar Veselin Topalov volgt op een half punt als tweede. De onttroonde wereldkampioen toonde zijn kwaliteiten tegen Alexej Sjirov en bracht zijn totaal op drie punten. Loek van Wely probeerde tegen Sergej Karjakin van alles maar kwam niet verder dan remise. Dat gold ook voor de medefavorieten Vladimir Kramnik, de houder van de wereldtitel, en Viswanathan Anand. Zij delen met drie concurrenten de voorlopige derde plaats.