Pogo power stick

Terrah zocht de archieven af naar opmerkelijke patenten.

Zoals deze, die in 1960 verdeeld werd ontvangen.

De verbeterde versie van de bekende springstok wordt aangedreven door een heuse verbrandingsmotor! Om deze te activeren is één enkele springbeweging voldoende. Bij het neerkomen wordt de zuiger ingedrukt, ontsteekt de bougie en beng, daar ga je. Hoe harder de afzet, hoe hoger de compressie, hoe krachtiger de klap.

Zoals bovenstaande al doet vermoeden: dit in kleine serie gebouwde apparaat is bijzonder gevaarlijk. Rondhoppen op een pneumatische hamer is veiliger. De weinige pogo power sticks die het levenslicht zagen, veroorzaakte vele verwondingen. Een van de ongelukkigen was een tv-persoonlijkheid die voor het oog van de camera gelanceerd werd en zijn pols brak. Al snel verbood het US Departement of Transportation dit ‘vervoermiddel’.

Er waren evenwel mensen die het monster wisten te temmen. Een enthousiaste gebruiker beschreef hoe hij door de straat springend op eerste verdiepingen naar binnen kon kijken.

Wie de gemotoriseerde stuiterstok na wil bouwen staat vrij dat te doen, het patent is inmiddels verlopen.

Meer over Terrah op terrah.net/terrahtimes