Pakistan voert aanvallen uit op kamp Al-Qaeda

Het Pakistaanse leger heeft gisteren naar eigen zeggen een schuilplaats van Al-Qaeda in de grensregio met Afghanistan vernietigd. Bij de luchtaanvallen vielen zeker tien doden; volgens het leger Al-Qaeda-strijders, volgens lokale inwoners Afghaanse arbeiders.

In een verklaring meldde het leger dat er vijfentwintig tot dertig buitenlandse terroristen en hun lokale assistenten aanwezig waren in de vijf lemen huizen in het dorp Zamzola, waarvan er drie vernietigd werden. Dorpsbewoners zagen voorafgaand aan de beschietingen door gevechtshelikopters een onbemand verkenningsvliegtuigje overvliegen. Een legerwoordvoerder verklaarde dat er geen „hoogwaardige doelwitten” zijn geraakt.

Zamzola ligt in de tribale regio Zuid-Waziristan, op drie kilometer van de grens met Noord-Waziristan, waar president Musharraf afgelopen september een overeenkomst sloot met lokale stamleiders. Het leger, dat met 80.000 man aanwezig is in de tribale regio’s, zou geen aanvallen meer uitvoeren in Noord-Waziristan als de stamleiders zouden verhinderen dat er van daaruit aanvallen in Afghanistan zouden worden uitgevoerd.

De Talibaan hebben dat bestand voortdurend geschonden, en vorige week voerde ook het leger er een aanval uit. Met mortieren en artillerie werd toen een aantal vrachtwagens met militanten beschoten die op weg waren naar de grens. In Afghanistan aangekomen werden 150 van hen gedood door Amerikaanse militairen. Volgens een legerwoordvoerder was die actie geen schending van het verdrag, omdat dat preventieve aanvallen wel zou toestaan.

De aanval volgde enkele uren op de uitspraak van het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, John Negroponte, dat Al-Qaeda zich aan het hergroeperen is in de tribale regio’s. Gisteren zei de hoogste Amerikaanse militair in Afghanistan, generaal Karl Eikenberry, dat ook de Talibaan de ruimte krijgen in Pakistan. „De vijand gebruikt beide zijden van de grens”, aldus Eikenberry. Legerwoordvoerder Tom Collins zei dat er „bewijs is dat de vijand misbruik maakt van het bestand (in Noord-Waziristan, red.) om aanvallen in Afghanistan uit te voeren”. Volgens een anonieme Amerikaanse militair vinden „opleiding, financiering, rekrutering,indoctrinatie, versterking en andere ondersteunende activiteiten van de Talibaan in Pakistan plaats”. (AP, Reuters)