Multiculti op zijn Russisch

Ik ben nog van de multiculturele samenleving. Dat was de norm toen ik in 2000 naar Moskou vertrok. En zoals bekend zijn emigranten conservatief. Hoewel multiculti ook in Moskou uit is. Zo legden drie skinheads in augustus een zelfgemaakte bom op de Tsjerkizovski-markt. Dat is de grootste markt van Europa: 30.000 kooplieden uit alle windstreken van Azië, twaalf marktmeesters, twintig maffia’s, tientallen miljoenen bezoekers. Bij de bomaanslag stierven dertien ’zwartkonten’ en

tsi15.jpg

Ik ben nog van de multiculturele samenleving. Dat was de norm toen ik in 2000 naar Moskou vertrok. En zoals bekend zijn emigranten conservatief.

Hoewel multiculti ook in Moskou uit is. Zo legden drie skinheads in augustus een zelfgemaakte bom op de Tsjerkizovski-markt. Dat is de grootste markt van Europa: 30.000 kooplieden uit alle windstreken van Azië, twaalf marktmeesters, twintig maffia’s, tientallen miljoenen bezoekers. Bij de bomaanslag stierven dertien ’zwartkonten’ en vielen vijftig gewonden, waaronder nogal wat kinderen.

Moskou besloot meteen een helder signaal aan het opkomend racisme af te geven: daags na de aanslag bepaalde de burgemeester dat de markt dicht gaat. Die etnische chaos, dat vraagt om een bomaanslag. Bravo, reageerde Moskou. 

In juli is het zover. Veel eerder is ook een nieuwe wet van kracht die bepaalt dat op  markten maximaal veertig procent van de kooplui buitenlands zijn en de verkoop van  drank of medicijnen door buitenlanders verbiedt. (zijnde vervalsers en drugsdealers, al zitten er ook goede tussen)

Voert Rusland al deze warme voornemens uit? Vandaag gingen we naar de Tsjernizovski-markt. Radio City FM besteedde toevallig de hele dag aan de komende sluiting. Wat blijkt: Moskovieten beginnen toch peentjes te zweten. Want racisme is leuk en aardig, maar wie staat straks om vier uur ‘s morgen op? Sjouwt met balen? Haalt goedkope laarzen uit China? Mmmm … 

Op de markt maken ze zich weinig zorgen. ‘Ach, de Rus wil zuipen, smeergeld pakken en thuis is zijn bed liggen’, stelt een Afghaanse handelaar ietwat racistisch. ’Wat moeten ze zonder ons?’

tsi13_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tsi4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tsi2_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tsi8.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

tsi11.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    • Coen van Zwol