Muhammad Ali wordt vandaag 65 jaar

Muhammad Ali wordt vandaag 65 jaar Rotterdam. Op 1 oktober 1975 voerde de beste zwaargewichtbokser aller tijden Muhammad Ali in de Filipijnse hoofdstad Manila een van zijn zwaarste gevechten. De partij tegen Joe Frazier zou de geschiedenis ingaan als The Thrilla in Manila. Bijna veertien ronden leverde Ali (geboren als Cassius Marcellus Clay in Louisville) een gruwelijke strijd, waarin beide boksers regelmatig op de rand van totale uitputting verkeerden. „This must be what death feels like”, zei Ali na afloop. Vlak voor het einde van de veertiende ronde gooide de trainer van Frazier, Eddie Futch, de handdoek in de ring. Frazier was zo toegetakeld dat verder boksen mogelijk fataal voor hem was geweest. Ali had zelf in de tiende ronde de dood in de ogen gezien. De wedstrijd om de wereldtitel zou het grootste gevecht aller tijden worden genoemd. Ali’s trainer Angelo Dundee zei dat hij nog nooit zulke harde slagen had gezien. Hij zou nog tien partijen boksen, waarvan hij er nog slechts één door knock-out won. Een jaar vóór The Thrilla in Manila had in Kinshasa, de hoofdstad van toenmalig Zaïre, The Rumble in the jungle plaats. Eveneens een slopend gevecht, tussen Ali en George Foreman, dat ook door Ali werd gewonnen. De slagen die Ali in de twee gememoreerde gevechten incasseerde, zouden hem hersenletsel hebben bezorgd, resulterend in de ziekte van Parkinson. Hij voerde 61 partijen, won er 56, waarvan 37 door knock-out. Muhammad Ali stopte in 1981 met boksen. Hij zou later tot Sportman van de Eeuw worden gekozen. Vorig jaar werd in Louisville het Ali Center geopend. Momenteel kan Ali door zijn ziekte nauwelijks nog praten en lopen. Vrienden en zijn vrouw en jeugdliefde, Lonnie, vrezen dat hij niet langer dan een jaar meer leeft. De voormalige wereldkampioen viert zijn verjaardag in kleine kring. Vandaag wordt een aan hem gewijde website geopend: www.ali.com. Op tv vanavond ook aandacht voor Ali. Op de Belgische zender Canvas de speelfilm Ali, met in de hoofdrol Will Smith, en op RTL7 de documentaire Muhammad Ali 65 jaar. Felicitaties voor de jarige kunnen worden gemaild via www.alicentre.org. Foto Vincent Mentzel Muhammad ALI,Cassius Clay bokser(1942). foto VINCENT MENTZEL/NRCH ==B/W==Manilla ,1 oktober 1975
Muhammad Ali wordt vandaag 65 jaar Rotterdam. Op 1 oktober 1975 voerde de beste zwaargewichtbokser aller tijden Muhammad Ali in de Filipijnse hoofdstad Manila een van zijn zwaarste gevechten. De partij tegen Joe Frazier zou de geschiedenis ingaan als The Thrilla in Manila. Bijna veertien ronden leverde Ali (geboren als Cassius Marcellus Clay in Louisville) een gruwelijke strijd, waarin beide boksers regelmatig op de rand van totale uitputting verkeerden. „This must be what death feels like”, zei Ali na afloop. Vlak voor het einde van de veertiende ronde gooide de trainer van Frazier, Eddie Futch, de handdoek in de ring. Frazier was zo toegetakeld dat verder boksen mogelijk fataal voor hem was geweest. Ali had zelf in de tiende ronde de dood in de ogen gezien. De wedstrijd om de wereldtitel zou het grootste gevecht aller tijden worden genoemd. Ali’s trainer Angelo Dundee zei dat hij nog nooit zulke harde slagen had gezien. Hij zou nog tien partijen boksen, waarvan hij er nog slechts één door knock-out won. Een jaar vóór The Thrilla in Manila had in Kinshasa, de hoofdstad van toenmalig Zaïre, The Rumble in the jungle plaats. Eveneens een slopend gevecht, tussen Ali en George Foreman, dat ook door Ali werd gewonnen. De slagen die Ali in de twee gememoreerde gevechten incasseerde, zouden hem hersenletsel hebben bezorgd, resulterend in de ziekte van Parkinson. Hij voerde 61 partijen, won er 56, waarvan 37 door knock-out. Muhammad Ali stopte in 1981 met boksen. Hij zou later tot Sportman van de Eeuw worden gekozen. Vorig jaar werd in Louisville het Ali Center geopend. Momenteel kan Ali door zijn ziekte nauwelijks nog praten en lopen. Vrienden en zijn vrouw en jeugdliefde, Lonnie, vrezen dat hij niet langer dan een jaar meer leeft. De voormalige wereldkampioen viert zijn verjaardag in kleine kring. Vandaag wordt een aan hem gewijde website geopend: www.ali.com. Op tv vanavond ook aandacht voor Ali. Op de Belgische zender Canvas de speelfilm Ali, met in de hoofdrol Will Smith, en op RTL7 de documentaire Muhammad Ali 65 jaar. Felicitaties voor de jarige kunnen worden gemaild via www.alicentre.org. Foto Vincent Mentzel Muhammad ALI,Cassius Clay bokser(1942). foto VINCENT MENTZEL/NRCH ==B/W==Manilla ,1 oktober 1975 Mentzel, Vincent

Op 1 oktober 1975 voerde de beste zwaargewichtbokser aller tijden Muhammad Ali in de Filipijnse hoofdstad Manila een van zijn zwaarste gevechten. De partij tegen Joe Frazier zou de geschiedenis ingaan als The Thrilla in Manila. Bijna veertien ronden leverde Ali (geboren als Cassius Marcellus Clay in Louisville) een gruwelijke strijd, waarin beide boksers regelmatig op de rand van totale uitputting verkeerden.

„This must be what death feels like”, zei Ali na afloop. Vlak voor het einde van de veertiende ronde gooide de trainer van Frazier, Eddie Futch, de handdoek in de ring. Frazier was zo toegetakeld dat verder boksen mogelijk fataal voor hem was geweest. Ali had zelf in de tiende ronde de dood in de ogen gezien.

De wedstrijd om de wereldtitel zou het grootste gevecht aller tijden worden genoemd. Ali’s trainer Angelo Dundee zei dat hij nog nooit zulke harde slagen had gezien. Hij zou nog tien partijen boksen, waarvan hij er nog slechts één door knock-out won.

Een jaar vóór The Thrilla in Manila had in Kinshasa, de hoofdstad van toenmalig Zaïre, The Rumble in the jungle plaats. Eveneens een slopend gevecht, tussen Ali en George Foreman, dat ook door Ali werd gewonnen.

De slagen die Ali in de twee gememoreerde gevechten incasseerde, zouden hem hersenletsel hebben bezorgd, resulterend in de ziekte van Parkinson. Hij voerde 61 partijen, won er 56, waarvan 37 door knock-out. Muhammad Ali stopte in 1981 met boksen. Hij zou later tot Sportman van de Eeuw worden gekozen. Vorig jaar werd in Louisville het Ali Center geopend.

Momenteel kan Ali door zijn ziekte nauwelijks nog praten en lopen. Vrienden en zijn vrouw en jeugdliefde, Lonnie, vrezen dat hij niet langer dan een jaar meer leeft. De voormalige wereldkampioen viert zijn verjaardag in kleine kring.

Vandaag wordt een aan hem gewijde website geopend: www.ali.com. Op tv vanavond ook aandacht voor Ali. Op de Belgische zender Canvas de speelfilm Ali, met in de hoofdrol Will Smith, en op RTL7 de documentaire Muhammad Ali 65 jaar.Felicitaties voor de jarige kunnen worden gemaild via www.alicentre.org.