Kritiek op veiligheid BP in VS

Het Britse olieconcern BP heeft gisteren forse kritiek te verduren gekregen over de wijze waarop het de veiligheid waarborgde bij zijn operaties in de Verenigde Staten. Een commissie onder leiding van de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken James Baker concludeerde dat de veiligheid bij elk van de vijf BP-raffinaderijen in de VS tekortkomingen vertoonde.

In reactie op het rapport verklaarde BP-topman Lord Browne gisteren: „BP heeft het begrepen. En ook ik heb het begrepen.” Het bedrijf stelt overigens dat het de veiligheidsmaatregelen heeft verscherpt na een explosie bij een raffinaderij in Texas in 2005, waarbij 15 mensen om het leven kwamen en 170 gewonden vielen. Dat ongeval vormde ook de aanleiding voor het onderzoek van Bakers commissie. Bij de Amerikaanse tak van BP zijn inmiddels enkele hoge functionarissen vervangen.

De bedrijfsleiding heeft volgens het rapport „veiligheid niet voldoende vastgelegd als kernwaarde”. Baker en zijn commissie wezen erop dat Browne een sleutelrol innam in de bedrijfscultuur, al gingen ze niet zover hem direct aansprakelijk te stellen voor gemaakte fouten. Browne, die het concern ruim elf jaar heeft geleid, maakte eind vorige week bekend dat hij komende zomer vervroegd zijn functie neerlegt.

Het rapport beveelt tien stappen aan om de veiligheid bij de raffinaderijen te verbeteren. BP heeft al toegezegd alle aanbevelingen te zullen overnemen. De koers van de BP-aandelen daalde gisteren met 8 pence tot 5,41 pond (8,22 euro).