James Brown nog steeds niet in graf

De Amerikaanse soulzanger James Brown (73), die op Eerste Kerstdag overleed, is nog steeds niet begraven, omdat zijn nabestaanden ruzie hebben.

Eind 2006 kreeg Brown maar liefst vier uitvaartdiensten. Maar sindsdien ligt zijn gebalsemde lichaam in een verzegelde kist in een gekoelde kamer in zijn afgesloten huis op Beech Island (Zuid-Carolina). Volgens Browns advocaat Buddy Dallas, leeft de vrees dat kwaadwillenden kostbaarheden uit het huis en de kist zouden stelen: „Ze zouden daar voor het grijpen liggen, als in de uitverkoop van Macy’s.”

Waar de nabestaanden precies over ruziën is niet duidelijk. Zes van zijn kinderen zouden zijn huis willen inrichten als museum en mausoleum, à la Graceland, het huis van Elvis Presley.

Ook is er ruzie met Browns weduwe, Tomi Rae Hynie (36). Zij, noch haar zoon James Brown junior (5) blijken in Browns testament te zijn opgenomen. Zij eist nu een deel van de erfenis op. Browns advocaat trekt de geldigheid van haar huwelijk in twijfel; Hynie was ten tijde van de bruiloft in 2001 al met iemand anders getrouwd. Volgens Hynie zou dat niets moeten uitmaken voor haar kind. Het testament had Brown in 2000 laten opstellen, voor hij Hynie ontmoette. Hynie woonde met Brown op Beech Island, maar sinds de zanger daar ligt opgebaard, mag zij haar eigen huis niet meer in.

Ook op het gerechtelijk front krijgt Brown geen rust. Het Amerikaanse Hooggerechtshof moet nog uitspraak doen in een verkrachtingszaak die tegen hem loopt. Het slachtoffer weigerde haar aanklacht in te trekken na Browns dood. (AP)