Internet Voorkeur

Historische schaatsquiz. Sinds de NPS en de VPRO op internet dit jaar zijn begonnen met het crossmediale project ‘De Elfstedentocht Gaat Door!’ is deze quiz al ruim 10.000 keer gespeeld. In samenwerking met de al 125 jaar bestaande KNSB, de Vereniging de Friesche Elf Steden, het Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen en Beeld en Geluid is de quiz gemaakt. Inmiddels hebben zich al zo’n 2.000 spelers aangemeld. Per week krijgt de beste speler het jubileumboek van de KNSB. Het project omvat behalve een site over de geschiedenis van de Elfstedentocht (elfstedenwiki.vpro.nl), een themaweek op themazender Geschiedenis (24 februari t/m 2 maart), een tv-avond op Nederland 2 over de Elfstedentocht op 25 februari en een radiodocumentaire ’s morgens in OVT over de tocht van 1963. De schaatsquiz lijkt op de Grote Geschiedenis Quiz op www.ggq.nl. Een spel wordt begonnen door drie spelers, die een onderwerp uitkiezen, waarover meerkeuzevragen worden gesteld – over de tocht, kunstrijden, lange- en kortebaan en marathon. De beste twee gaan door naar de volgende ronde om uit te maken wie er als laatste overblijft voor de finale. De speler die op vrijdag 12.00 uur de beste score heeft, ontvangt het boek.

Zie: www.vpro.nl/schaatsquiz en www.omroep.nl/geschiedenis