Hirsch Ballin: onderzoek games met veel geweld

DRESDEN, 17 jan. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) wil onderzoeken of de kijkwijzer voor gewelddadige games goed werkt. De minister heeft aanwijzingen dat het systeem van de branche zelf niet altijd goed functioneert. Niet alle gamesfabrikanten en videotheken werken volgens hem altijd even goed mee. Nederland legt van oudsher de verantwoordelijkheid bij de ouders en de branche zelf. ”Zelfregulering door de branche is prachtig, maar we moeten wel kritisch blijven kijken of het effectief is”, zei de minister gisteren bij een EU-vergadering. ”Uitkomst van het onderzoek kan mogelijk zijn dat we de meest gewelddadige games gaan verbieden.” Daarbij speelt een rol dat enkele andere EU-landen, zoals Duitsland, al een verbod hebben op extreem gewelddadige games. De brancheverenigingen in Nederland en vijftien andere EU-landen hebben afgelopen zomer een eigen kijkwijzer voor games ingevoerd.