Hindoes tegen verbod van hakenkruis

Hindoes in Europa komen in het geweer tegen een mogelijk Europees verbod op het tonen van de swastika. Duitsland, roulerend voorzitter van de Europese Unie, heeft eerder aangekondigd bij de overige lidstaten te zullen pleiten voor wettelijke verboden op het ontkennen van de holocaust en het etaleren van het hakenkruis.

In de hindoeïstische traditie staat de swastika voor vreedzaamheid, niet voor rassenhaat en extreem nationalisme zoals in Duitsland sinds het nazisme, benadrukken boze hindoes. „De swastika bestaat al vijfduizend jaar als symbool van vrede. Precies het tegenovergestelde van wat Hitler er mee bedoelde”, zegt Ramesh Kallidai van Hindu Forum of Britain, een koepelbeweging van ruim 275 Britse hindoeorganisaties. „Het is bijna hetzelfde als zeggen dat de Ku Klux Klan kruisen gebruikte om zwarten te terroriseren, en we daarom dus het kruis moeten verbieden.”

In Duitsland is het ontkennen van de jodenvernietiging en het uitdragen van het hakenkruis al langer strafbaar.

De Britse hindoeorganisatie zoekt samen met zusterverenigingen uit Frankrijk, Italië, België en Nederland naar manieren om tegengas te geven aan het Duitse initiatief. Op het programma staan onder meer een bezoek aan het Europees Parlement, in een poging de parlementariërs van hun standpunt te overtuigen. Daarnaast willen de hindoes de kwestie onder de aandacht brengen van juristen in verschillende landen. (Reuters, BBC)