Heimweesoep

1 bos wortelen½ kleine knolselderij1 courgette3 rode paprika’s100 g rode linzen2 uien¼ l gezeefde tomaten250 g prei3 eetl. olijfoliezout2 eetl. currypasta (mild of hot)fijngehakte platte peterselie

Onder de eeuwenoude arcades van het plaatsje Monfort in de Gascogne ligt het terras van bar-restaurant La Grignotière waar het goed eten is. Doordeweeks lunchen bij De Knabbelaarster de gespierde mannen van een plaatselijk grondwerkbedrijf die met hun met grind gevulde vrachtauto’s aan komen racen. Binnen in het restaurants zitten enkele alleenstaande, stokoude dorpelingen, blik op de grote televisie gericht, achter het menu van de dag dat circa 12 euro kost.

De bedienende dames snellen met schalen, gamellen en karaffen langs alle tafels. Al zeven jaar tref ik hetzelfde tafereel, dezelfde mensen aan. En hetzelfde eten, al is er gelukkig wel elke dag een ander menu. Bestel je het menu van de dag dat uit drie gangen bestaat dan krijg je automatisch ook nog een metalen schaal gevuld met gratis soep voor je neus, waaruit je naar hartelust mag opscheppen.

De soep is ongetwijfeld gemaakt van de groenten die in de keuken overbleven en vervolgens zijn gepureerd. Een voedzame soep à la Grignotière doet het ook goed in de winter. Het recept voor circa drie liter heimweesoep, bestemd voor een groot gezelschap, of om in porties in te vriezen.

Bereiding: leg de paprika’s 20 minuten in de hete oven. Trek de velletjes van de paprika’s en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Fruit de gesnipperde uien in de olijfolie in een grote soeppan. Voeg de gezeefde tomaten toe. Doe eerst de gesneden groenten met de langste kooktijd, de knolselderij en linzen, in de pan en giet er zoveel water op dat de groenten nét onderstaan. Kook de groenten in circa 20 minuten bijna gaar. Voeg dan de klein gesneden wortel, prei, courgette en paprika en water toe en kook de soep nog eens een minuut of vijf. Pureer de soep met een staafmixer. Breng de dikke soep, die de consistentie van karnemelk heeft, op smaak met zout en currypasta. Schep de soep in diepe borden en strooi er peterselie op.

Anne Scheepmaker

Morgen: fazant met zuurkool

    • Anne Scheepmaker