Gezocht: bankier met documentatie

Wat zou Louis de Bièvre eigenlijk denken als hij naar de ontwikkelingen bij ABN Amro kijkt, zijn oude werkgever?

De Bièvre vertrok tien jaar geleden van de een op de andere dag bij de bank, toen bleek dat zijn vrouw een schikking met justitie had getroffen over handel met voorkennis. Het toenmalige lid van de raad van bestuur was zelf niet schuldig, maar had de kwestie niet meteen bij zijn collega’s gemeld. „Ik heb persoonlijk 33 jaar met hem samengewerkt, maar de doorslag geeft dat de bank zich houdt aan strikte regels en dat de markt weet dat wij dit doen”, zei topman Jan Kalff van ABN Amro toen.

Regels zijn regels, maar geldt dit ook altijd en overal?

ABN Amro is strategisch aandeelhouder in Capitalia, de vierde bank van Italië, die later deze week haar aandeelhoudersvergadering houdt. Die vergadering is uitsluitend uitgeschreven om de schorsing op te heffen van drie bestuurders die vorige maand zware veroordelingen voor hun kiezen kregen wegens faillissementsfraude.

In Italië word je meteen geschorst als je veroordeeld wordt, maar kunnen de aandeelhouders die schorsing opheffen. Chairman Cesare Geronzi (een jaar en acht maanden), commissaris Roberto Colaninno (vier jaar en een maand) en professor Ernesto Monti (vier jaar) hopen deze week gewoon weer aan de slag te gaan als bankier bij Capitalia. Zij stelden hoger beroep in tegen hun veroordeling en blijken morgenochtend om half negen aan de Via Marco Minghetti in Rome op steun te kunnen rekenen van ABN Amro. De bank zal vóór opheffing van hun schorsing stemmen.

De Nederlandse bank steunde boegbeeld Geronzi vorig jaar ook al een keer om hem van weer een andere schorsing af te helpen, een schorsing in verband met het boekhoudschandaal bij melkmultinational Parmalat.

In Nederland is een bankier met een strafblad – ‘documentatie’ in justitiejargon – ondenkbaar. Alleen al het besluit van het Openbaar Ministerie om vervolging in te stellen is vaak al genoeg voor de centrale bank om het vertrouwen in een bankier op te zeggen, zo hebben ook weer de directieleden van de Goudse vermogensbeheerder Veer Palthe Voûte ervaren.

Vraag is wat je zou moeten doen wil je in Italië wel de steun verliezen van ABN Amro. In de smerige strijd rond Antonveneta trok ABN Amro aan het langste eind en belandde Giampieri Fiorani van de volksbank Banca Popolare Italiana, die ook Antonveneta over wilde nemen, in het gevang.

Kennelijk hoort de huidige opstelling van ABN Amro bij de leercurve die zij in Italië doorloopt.

Jeroen Wester

    • Jeroen Wester