‘Geen agenda’s’

Ellen Leijten Foto Maarten Hartman Nederland, Bunnik,11-1-2007 Ellen Leijten Foto Maarten Hartman portret voor rubriek Carrierestap
Ellen Leijten Foto Maarten Hartman Nederland, Bunnik,11-1-2007 Ellen Leijten Foto Maarten Hartman portret voor rubriek Carrierestap Hartman, Maarten

Was je jouw oude baan beu?

„Nou, dat niet zozeer. Het was klaar. Het voelde alsof ik mijn kind had grootgebracht en kon loslaten. Toen ik in 1992 begon bij Samenwerkende Apothekers, ging het financieel niet goed daar. Het is een bedrijf dat het huismerk van vrij verkrijgbare apotheekproducten verzorgt. Ik ben gaan reorganiseren en het is gegroeid. Uiteindelijk werden we verkocht aan een groot Belgisch beursgenoteerd bedrijf, Omega Pharma. Mijn functie kwam daarmee te vervallen. Ik kon Samenwerkende Apothekers vol vertrouwen achterlaten.”

Was je ondertussen al op zoek naar een nieuwe baan?

„Nee, ik heb toen na zestien jaar arbeid een paar maanden lekker helemaal niets gedaan. Maar dan begint het toch weer te kriebelen, ik begon weer rond te kijken. Toen ik een advertentie zag voor docent farmakunde aan de Hogeschool Utrecht, werd ik heel enthousiast.”

Verschilt het onderwijs veel van het bedrijfsleven?

„Jazeker. Er heerst een heel andere sfeer. Geen verborgen agenda’s, geen politiek, dat is een verademing. Collega’s zijn altijd bereid om je op weg te helpen. Die warmte kende ik nog niet uit het bedrijfsleven.”

Het salaris verschilt ook.

„Het is financieel gezien een stap terug. Het belangrijkste is dat je energie krijgt van een baan. Ik vind het werken met jonge volwassenen geweldig. Maar ik doe het ook voor mijn eigen ontwikkeling. Ik leer zelf de theorie ook weer beter kennen en ik volg cursussen, didactiek en Engels.”

Zou je fulltime docent willen zijn tot je 65ste?

„Nee, ik heb naast de drie dagen docentschap een eigen bedrijf. Ik geef advies over strategie, marketing, sales en communicatie, vooral voor de farma-industrie. Dat doe ik vooral omdat ik het heel leuk vind om problemen te analyseren en op te lossen. Daarnaast is het natuurlijk een leuke aanvulling op mijn salaris. Als ik een opdracht heb, kan ik redelijk flexibel met mijn tijd omgaan. En ik vind het heel belangrijk dat een docent voeling houdt met de praktijk. De theorie blijft het beste hangen bij studenten als ik het kan illustreren met voorbeelden. Ik kan rijkelijk putten uit mijn ervaring in de farmaceutische wereld.”

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk