Even langs de drive-in coffeeshop rijden

Almere wordt mogelijk de eerste gemeente met een drive-in coffeeshop. Peter Spek, woordvoerder van Almere, vindt het nog te vroeg voor felicitaties.

Waar hangt het nog van af of we in uw gemeente vanuit de auto een zakje wiet kunnen bestellen?

„In Almere-Buiten is ruimte voor een coffeeshop. Vier exploitanten hebben bij de gemeente een voorstel ingediend. Daar is een ondernemer bij die een drive-in coffeeshop wil beginnen. We zitten nu midden in de procedure. Daarbij kijken we naar veiligheid en bereikbaarheid. Zo’n coffeeshop mag bijvoorbeeld niet te dicht bij een school zitten. Als gekozen wordt voor een drive-in variant moet er nog een bezwaarprocedure volgen. Want het bestemmingsplan voorziet namelijk niet in een drive-in winkel. In februari wordt duidelijk aan welke exploitant we een vergunning verlenen.”

In Spijkenisse en Enschede stuitten plannen voor een drive-in coffeeshop op bezwaren van de gemeente. Past zo’n primeur wel bij Almere?

„In principe wel. In het centrum van de stad is al een drijvende coffeeshop, de blowboot. Onze slogan is niet voor niets ‘Het kan in Almere’. Waarom dan geen drive-in winkel? Misschien zitten er nog wat haken en ogen aan, maar die zijn vast op te lossen.”

De SWOV, de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, maakte gisteren bekend samen met de politie een onderzoek te zijn begonnen naar onder meer drugsgebruik in het verkeer. Een drive-in coffeeshop biedt de onderzoekers een fijn richtpunt voor controles.

„Ja, zoals elk café ook een mooi richtpunt is voor alcoholcontroles. Maar consumenten hoeven de aangeschafte waar toch niet meteen in de auto op te roken?”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens