Europese Unie concentreert energieonderzoek in Petten

Het Noord-Hollandse Petten groeit uit tot hét centrum voor energieonderzoek binnen de Europese Unie. Wetenschappelijk onderzoek over politiek gevoelige kwesties – hoe kan de EU minder afhankelijk worden van energie-leveranciers als Rusland, op welke manier kan de uitstoot van CO2 worden verminderd – wordt in Petten geconcentreerd.

Dat heeft een woordvoerder van het Instituut voor Energie in Petten gezegd. Het besluit is al eind vorig jaar genomen in Brussel, maar komt nu pas naar buiten. Concreet betekent dit dat meer Europese onderzoekers naar Petten komen, te beginnen vanuit het onderzoekscentrum in het Noord-Italiaanse Ispra. Daar is het Europees onderzoekcentrum voor Milieu gevestigd waar veel klimaat-deskundigen werken. Op den duur zouden wellicht ook onderzoekscentra uit Spanje, Duitsland, België belangrijke projecten naar Petten gaan overhevelen. De concentratie moet helpen de macht van Brussel op energiepolitiek terrein te vergroten. Nu al waren Pettense onderzoekers betrokken bij het formuleren van het ambitieuze energieplan van Brussel van vorige week om de afhankelijkheid van de energieleveranties vanuit Rusland te verminderen.

Momenteel werken zo’n 220 onderzoekers bij het Europese Instituut voor Energie dat rechtstreeks valt onder het Brussels directoraat-generaal voor Energie. Het is al sinds het begin van de jaren zestig in Petten gevestigd.

Petten is vooral bekend van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) waar veel nucleair onderzoek wordt gedaan. Het Europese Instituut voor Energie staat daar los van, maar werkt wel nauw samen met het ECN.

Het Europese Instituut heeft onder meer brandstofcellen ontwikkeld voor Amsterdamse bussen die daardoor zuiniger kunnen rijden.