EADS lijdt verlies door problemen bij Airbus

Het Europese luchtvaartconcern EADS heeft in 2006 voor het eerst in zijn zesjarig bestaan verlies gemaakt. Na een winstwaarschuwing van EADS over het verwachte verlies stond het aandeel EADS op de beurs in Parijs rond het middaguur 3 procent lager.

De teruggang bij EADS hangt samen met de problemen bij dochteronderneming Airbus. De vliegtuigbouwer moest vorig jaar meermaals complicaties en vertragingen aankondigen, met name bij de ontwikkeling en afleveringsdata van de nieuwe superjumbo A380.

Airbus heeft vorig jaar wat betreft het aantal bestellingen zijn eerste plaats verloren aan de grote concurrent, het Amerikaanse Boeing. Airbus verkocht in 2006 824 vliegtuigen, 231 minder dan over 2005. Het marktaandeel is gezakt naar 43 procent.

De onlangs aangetreden topman van Airbus, Louis Gallois, die ook EADS leidt, sprak vanmorgen niettemin van een „uitstekende prestatie”. Hij voerde aan dat Airbus door aanpassingen van de A350 tot december zijn klanten geen alternatief kon bieden voor Boeing 787-serie.

Volgens Gallois hangen de terugkerende productieproblemen bij Airbus samen met onvoldoende doorgevoerde integratie tussen de bedrijven die in Airbus zijn samengegaan. Eind vorig jaar presenteerde Airbus een saneringsprogramma om tot 2010 2,1 miljard euro te besparen.