Deeltijd dropverkoper

Een eigen bedrijf naast je gewone baan is een goede manier om aan het fulltime ondernemerschap te wennen.

Caroline de Greef is marketing manager en heeft haar eigen dropwinkel op internet. Foto Bas Czerwinski 16-01-2007, PAPENDRECHT. CAROLINE DE GREEF. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Een puntzak drop die ze van haar neef meekreeg na een familiebezoek vormde in 2005 de start van het bedrijf van Caroline de Greef. In de trein naar huis werd De Greef niet alleen verrast door de smaak van de drop. De Greef: „De vermelding dat het om een glutenvrij product ging, zorgde ervoor dat ik de zak niet leegat maar hem aan een vriendin met een glutenallergie gaf.”

Het enthousiasme van de vriendin gaf De Greef het idee dat er een markt voor dit product moest zijn. Dat klopte, Williams Webwinkel, die inmiddels meer dan 60 soorten drop en snoep met ‘natuurlijke’ ingrediënten verkoopt, is 18 maanden na de start winstgevend. Toch zegt De Greef haar baan als marketingmanager bij een ICT-bedrijf voor drie dagen niet op. „Ik vind mijn baan ook leuk; dit is de ideale combinatie.”

Parttime ondernemen is populair. De Kamer van Koophandel ziet een stijging van het aantal ondernemers die parttime een bedrijf runt. Van 113.000 in 2003 naar 143.000 in 2006. Een groei van 25 procent in drie jaar; ter vergelijking: de groep fulltime ondernemers steeg in die periode met 3 procent.

Ook Ludo Timp uit Leiden was lange tijd parttime ondernemer naast zijn baan als grafisch ontwerper. Hij werd benaderd door een oud-collega die hem vroeg een driedimensionaal ontwerp te maken voor de internetsite van haar onderneming. Een specialiteit waar Timp tot dat moment voornamelijk in zijn vrije tijd mee bezig was. De eerste opdracht werd goed ontvangen en er volgden meer. „Steeds meer bedrijven zagen in dat het gebruik van bewegende 3D-onderdelen op de website de communicatie kan versterken.” Het bedrijf 32Design waarin hij deze activiteiten onderbracht groeide, maar het opzeggen van zijn fulltime baan was geen optie. Timp: „In die tijd – het was 2004 – lag dat gezien de economische situatie niet voor de hand. Bovendien had ik een leuke en uitdagende baan.” Inmiddels zijn de zaken veranderd en heeft Timp zich volledig op zijn onderneming gestort.

Parttime ondernemers moeten hun zaken goed regelen. Volgens de wet zijn medewerkers vrij om nevenwerkzaamheden te verrichten, maar de arbeidsovereenkomst bij de werkgever bevat vaak een concurrentiebeding of een verbod op nevenwerkzaamheden. De werkgever van Timp vond het ondanks het concurrentiebeding geen probleem dat hij zijn bedrijf startte. Maar de ontwerper besefte dat dit wel een probleem zou kunnen worden. „Bij de werkgever daarna heb ik daarom in het contract laten opnemen dat ik een eigen bedrijf heb”, zegt hij.

De Greef legde haar bedrijfsactiviteiten al bij haar sollicitatie aan de werkgever voor, die enthousiast reageerde. Ze zorgt ervoor werk en bedrijfsactiviteiten te scheiden; het ene deel van de week is voor de werkgever, het andere voor de webwinkel. Ze investeerde in software die zorgt dat direct een factuur wordt gemaakt op het moment dat een klant een bestelling doet. „Zo voorkom ik dat ik ’s avonds na mijn werk nog rekeningen zit te tikken”, zegt De Greef.

De investeringen van parttime ondernemers zijn in de regel minder omvangrijk dan die van fulltime ondernemers. Er is vaak meer tijd dan geld beschikbaar. Zo leerde Timp zichzelf html en maakte hij zijn eerste website zelf. Toch kunnen ook parttime ondernemers niet om de kosten van het opzetten van een administratie en de opzet van een huisstijl heen. Dit wordt in de meeste gevallen uit eigen middelen geïnvesteerd.

Van de banken hoeft de parttime ondernemer niet veel te verwachten. Timp: „Bij huisbank Rabobank moest ik zelfs een ondernemingsplan inleveren en een afspraak maken met de bedrijfsadviseur voor ik een zakelijke bankrekening kon openen. Uiteindelijk zijn we bij ABN Amro terechtgekomen.”

Voor velen is het parttime ondernemerschap een goede manier om kennis te maken met ondernemen. Uit het onderzoek blijkt dat eenderde van deze groep uiteindelijk fulltime gaat ondernemen. Bij Timp zorgde de ontevredenheid over zijn baan voor de stimulans om de gok te wagen. Volgens de ontwerper vergemakkelijkt de periode als parttime ondernemer het ondernemerschap, hij heeft inmiddels een goedgevulde orderportefeuille. „Als je het zoals in dit vak moet hebben van mond-tot-mondreclame, is dat een pré. Je hebt al bekendheid opgebouwd.”

De Greef is voorlopig niet van plan haar baan op te zeggen. Het verschil tussen beide activiteiten bevalt haar goed. „In een webwinkel zie je de klant niet. Ik vind het leuk om met mensen te werken en die behoefte kan ik kwijt in mijn werk.” Ondertussen gaat de groei van de webwinkel verder.

Ze heeft onlangs met een aantal natuurwinkels in het land een distributiecontract afgesloten en is op zoek naar meer winkels. Zo gaat de verkoop van de webwinkel ook door als ze bij haar werkgever zit.

    • Cleo Scheerboom