De succesvolle revolutie van Gérard Depardieu

gerardquito.jpgEen van de opvallendste fuifnummers op de aanhoudende Bolivariaanse manifestaties in Latijns Amerika is de Franse acteur Gérard Depardieu. De 58-jarige man die in meer dan 160 speelfilms acteerde, zat vorige maand bijvoorbeeld meer dan goedlachs op het tachtigste verjaarsfeestje van Fidel Castro in Havana. ,,Ik hoop dat Fidel nog een tijdje onder ons blijft omdat hij het Cubaanse volk geluk en vrolijkheid bezorgt´´, zei Depardieu in interviews met Cubaanse media. En hij sprak zijn warme steun uit voor het revolutionaire proces.

Mij was die radicale politieke omwenteling van Depardieu nooit eerder opgevallen. Het leek mij meer een type voor seksuele revoluties. Iemand die ze als laatste gast de villa uitdragen na wufte artiestenfuifjes bij Isabelle Huppert of Fanny Ardant.

,,Is er nog wijn?´´

,,Neen, Gérard, alles is op. En het feest is trouwens al een tijdje afgelopen. Hier is je broek.´´

Maar in Havana zat Depardieu op het podium van een theater braaf een congres uit waarin Gerardincuba.jpgspreker na spreker de zegeningen van de zieke Cubaanse leider bespraken. En gisteren zag ik Depardieu weer verkeren met de succesvolle linkse leiders van Latijns Amerika. Hij heeft deze week in Quito de inauguratie bijgewoond van de jongste politieke leerling van Hugo Chávez, de nieuwe president van Ecuador Rafael Correa.

Het Argentijnse dagblad Clarín drukte bovenstaande foto af. Depardieu poseert met twee Dwaze Moeders uit Argentinië. Rechts vooraan zie je de knettergekke voorzitster Hebe de Bonafini. Deze dwaas radicale moeder noemde de aanslag op de Twin Towers in 2002 een typisch geval van eigen schuld, dikke bult voor de Amerikanen. Op de andere feestfoto bij dat krantenartikel zie je trouwens hoe de president van Bolivia, Evo Morales, maar net weet te voorkomen dat de president van Iran Mahmud Ahmadinejad hem in zijn kruis grijpt.

Depardieu is naar verluidt de favoriete acteur van Fidel Castro. De Fransman is al vijftien jaar kind aan huis op Cuba. En niet alleen het politieke proces maar ook het economische heeft zijn warme belangstelling. Depardieu - die eigenaar is van restaurants en wijngaarden bezit in Frankrijk en in Noord-Afrika - heeft zakelijke belangen in de ontluikende Cubaanse olie-industrie.

,,Olie komt net als wijn uit de grond´´, heeft hij eens verklaard. Vandaar zijn interesse. De investeringen op Cuba doet hij met een Franse vriend: de 66-jarige grote kippenboer Gérard Bourgoin.

Wat Depardieu precies op Ecuador van plan is, is nog niet duidelijk. Maar ze hebben in dat land ontzettend veel olie dus vrienden maken hoeft ook daar geen probleem te zijn.

    • Marcel Haenen