Clichés in film over Bobby Kennedy

Bobby. Regie: Emilio Estevez. Met: William H. Macy, Sharon Stone, Lindsay Lohan, Elijah Wood, Martin Sheen, Helen Hunt. In: 18 bioscopen.

Bobby, Emilio Estevez’ film die zich afspeelt op 6 juni 1968, de dag van de moord op Robert F. Kennedy, doet verlangen naar een diepgravende documentaire over de betekenis van deze senator en presidentskandidaat op de Amerikaanse maatschappij in de turbulente jaren na de moord op zijn broer JFK. Het archiefmateriaal waarmee Estevez de film opent is namelijk zo sterk, dat alles wat erna komt tegenvalt. Hoe Estevez ook zijn best doet, zijn soapachtige verwikkelingen in het Ambassador Hotel, waar Kennedy vermoord werd, verbleken bij de nieuwsbeelden uit 1968. De oorlog in Vietnam is in volle vaart, de burgerrechtenbeweging is de dood van Martin Luther King nog niet te boven en het algemene gevoel van malaise is groot. Elke keer dat we een glimp van Kennedy op een tv-scherm zien of een van zijn speeches horen, word je afgeleid van de scène waarin dit gebeurt.

Met de montage van deze krachtige archiefbeelden aan het begin van zijn film maakt Estevez – zoon van acteur Martin Sheen, beiden spelen mee – zijn bedoelingen duidelijk. Vietnam = Irak, Johnson = Bush en het is evident dat de VS zich opnieuw in een malaise bevinden. Er moet een nieuwe Kennedy opstaan die het opneemt tegen de huidige heersers. Niet voor niets horen we op de geluidsband RFK spreken over zijn reden om zich verkiesbaar te stellen: „I do not run for the Presidency merely to oppose any man but to propose new policies. I run because I am convinced that this country is on a perilous course and because I have such strong feelings about what must be done, and I feel that I'm obliged to do all I can.”

Estevez knoopt in zijn mozaïekfilm liefst 22 personages in het hotel aan elkaar. Ieder van hen symboliseert een aspect van de jaren zestig. Dat maakt de twee uur lange film overvol, zodat Estevez toevlucht moet nemen tot clichés, met als dieptepunt de vrijheid-blijheidverbeelding van de dealer die twee jongens LSD verkoopt.

    • André Waardenburg