Chef-staf Israël weg om falen leger

De chef-staf van de Israëlische strijdkrachten, Dan Halutz, is gisteren afgetreden. Zijn vroegtijdige vertrek volgt op zware kritiek, zowel in het leger als in de samenleving, op zijn functioneren tijdens de oorlog tegen Hezbollah in Libanon.

Een half jaar na deze oorlog zijn de verwijten aan de legerleiding en de regering niet verstomd. Vooral ouders en vrouwen van de 120 gesneuvelde soldaten roeren zich. Halutz wordt, net als premier Olmert en minister Peretz van Defensie, verweten de oorlog niet overtuigend te hebben gewonnen. Halutz zou als luchtmachtgeneraal te lang zijn doorgegaan met bombardementen en te laat de slecht voorbereide reserve-eenheden hebben ingezet.

Wekenlang bestookte de Israëlische luchtmacht Libanese wegen, bruggen, een Hezbollah-wijk in Beiroet en shi’itische dorpen in zuidelijk Libanon, maar Hezbollah hield stand en bestookte het noorden van Israël met 4.000 katjoesja-raketten. Halutz erkende onlangs te hebben gefaald en zei vandaag met zijn aftreden de „rehabilitatie van de strijdkrachten” te willen versnellen.

Halutz’ stap werd met instemming begroet in parlement en leger. Knesset-leden riepen minister Peretz en premier Olmert op diens voorbeeld te volgen. De Israëlische publieke opinie heeft geen enkel vertrouwen meer in hen.

Premier Olmert zelf kwam gisteren in opspraak. De politie gaat onderzoeken of hij als minister van Financiën een Australische zakenvriend heeft bevoordeeld bij de privatisering van de Leumi-bank in 2005. Als hij wordt aangeklaagd,moet hij aftreden. De positie van minister Peretz is wankel door een crisis in zijn Arbeidspartij. In die partij is de strijd om zijn opvolging al begonnen.

israël/syrië:pagina 4