Brussel: bescherm kind beter tegen videogeweld

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) wil onderzoeken of de kijkwijzer voor gewelddadige games goed werkt. De minister heeft aanwijzingen dat het systeem van de branche zelf niet altijd goed functioneert. Niet alle gamesfabrikanten en videotheken werken volgens minister Hisrch Ballin altijd even goed mee.

Nederland legt van oudsher de verantwoordelijkheid bij de ouders en de branche zelf. „Zelfregulering door de branche is prachtig, maar we moeten wel kritisch blijven kijken of het effectief is”, zei de minister gisteren tijdens een Europese vergadering van ministers van Justitie. „Uitkomst van het onderzoek kan mogelijk zijn dat we de meest gewelddadige games gaan verbieden”, zo blikte de minister vooruit. Daarbij speelt een rol dat enkele andere EU-landen, zoals Duitsland, al een verbod hebben op extreem gewelddadige games. De afstemming van het beleid tussen EU-landen is voor Hirsch Ballin ook een argument.

Bij de EU-vergadering van ministers van Justitie liet de Duitse minister aan zijn collega’s een video zien van een extreem gewelddadig spel dat in Duitsland is verboden, maar in buurlanden is toegestaan. In Noord-Duitsland verwondde een 18-jarige gameverslaafde student in november elf mensen en pleegde daarna zelfmoord.

Aanleiding voor de EU-discussie was een brief van Europees Commissaris Franco Frattini (Justitie). Hij had het spel The Rule of Rose gezien en was geschokt door het psychische en fysieke geweld tegen een jong meisje in het spelletje. Frattini meent dat gewelddadige spelletjes het echte geweld aanwakkeren.

Frattini zei gisteren te streven naar een Europese kijkwijzer. Hij heeft daarvoor een gesprek gepland met de brancheverenigingen. „In een Europese vrije markt kunnen we niet allerlei verschillen hebben in de aanpak van gewelddadige games en video's”, zei hij. (ANP)

Meer informatie voor beveiliging van games voor kinderen is te vinden op: http://www.saferinternet.org.