Bos: politiek leider PvdA hoort in Kamer te zitten

PvdA-leider Wouter Bos houdt vooralsnog vast aan zijn standpunt dat de politiek leider van de PvdA in de Tweede Kamer hoort te zitten. De enige uitzondering is volgens hem als die politiek leider minister-president kan worden.

„Mijn mening is daarover niet veranderd”, zei Bos gisteren in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Hij noemde het „wel zo helder” als de PvdA-leider in het parlement zit. Bos benadrukte dinsdag dat er tijdens de gesprekken met CDA en ChristenUnie over een nieuw kabinet nog niet over de invulling van ministersposten is gesproken.

Maandagavond had demissionair vicepremier Gerrit Zalm (Financiën, VVD) nog gezegd dat hij verwacht dat Bos vicepremier en minister van Financiën zal worden. Ook binnen de PvdA klinken de afgelopen dagen die geluiden, ondermeer van PvdA-senator Han Noten, vandaag op Radio 1.

Bos heeft in de verkiezingscampagne voor de Kamerverkiezingen van 22 november steeds gezegd dat hij premier wilde worden, maar dat hij in de Kamer zou blijven als de PvdA niet de grootste partij zou worden. De PvdA leverde op 22 november negen zetels in en werd met 33 zetels niet de grootste partij van het land. Het CDA daalde van 44 naar 41 zetels, maar bleef wel de grootste.

Bronnen rondom de formatiebesprekingen van CDA, PvdA en ChristenUnie laten echter al enige tijd doorschemeren dat het CDA er belang aan hecht dat Bos wel in het kabinet zitting neemt. Zo zou hij kunnen laten zien dat hij het kabinet echt steunt. Betrokkenen houden er echter rekening mee dat Bos iets terug wil voor die steun. Dat zou moeilijker worden als hij nu al zou zeggen dat hij in minister wordt, zo redeneren PvdA’ers.

Het overleg tussen de drie onderhandelaars – Jan Peter Balkenende (CDA), Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) onder leiding van informateur Herman Wijffels (CDA) – vindt vandaag, donderdag en vrijdag plaats in De Zwaluwenberg bij Hollandsche Rading, normaal gesproken het onderkomen van de inspecteur-generaal der krijgsmacht, die de onderhandelaars voor deze gelegenheid gastvrijheid heeft verleend. Informateur, fractievoorzitters en hun secondanten verblijven tot en met vrijdag 19 januari in de Zwaluwenberg, ze overnachten daar ook. Eerder vergaderden de onderhandelaars in landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag en in het Catshuis in Den Haag.