Beelden mislukte aanslagen Londen

De jury bij het proces van de verdachten van de mislukte zelfmoordaanslagen in Londen van 21 juli 2005 heeft gisteren dramatische beelden voorgeschoteld gekregen over de manier waarop de vermeende daders te werk gingen.

Op monitorbeelden uit een metrotreinstel van de Northern Line bij de halte Oval was te zien hoe een van de verdachten, de 25-jarige Ramzi Mohammed, zich omkeerde naar een vrouw, die met een kinderwagen met een baby erin naast hem stond. Op hetzelfde moment probeerde hij een bom in een rugzak tot ontploffing te brengen. Passagiers vluchtten in paniek naar de verste hoeken van de trein. De bom haperde echter. Er was geen rook te zien en een zware explosie bleef uit.

Daarop volgde een korte woordenwisseling tussen een man, brandweerman van beroep, die hem iets toeriep. Mohammed riep daarop: „Wat is er aan de hand? Het is brood. Ik deed dat niet, dát deed het.” Hij gooide de resten van de uit elkaar gerukte tas op de grond, waarin naast meel ook het explosieve waterstofperoxide zat. De trein arriveerde bij de halte Oval en Mohammed zette het op een lopen. Mensen achtervolgden hem, maar hij wist te ontkomen.

Later vond de politie ook een afscheidsbrief waarin hij Allah verzoekt hem tot het paradijs toe te laten. Hij roept zijn vrouw en zoontjes op geen verdriet over hem te hebben. „Mijn kinderen, wees goede moslims en gehoorzaam je moeder. Doe je gebeden en lees de Koran. Adam, pas op je kleine broer Malik en, als God het wil, zullen we elkaar weer in het paradijs ontmoeten.”

De openbare aanklager schetste gisteren op de tweede dag van het proces voorts hoe Yassin Omar op de Victoria-lijn een soortgelijke aanslag probeerde uit te voeren. Het ontstekingsmechanisme ontplofte vermoedelijk wel, waardoor Omar zelf lichtgewond raakte, maar de eigenlijke bom ging niet af. Ook hij wist in de commotie te ontkomen. Hetzelfde lukte Hussein Osman na een eveneens mislukte aanslag op een metrotrein bij de halte Shepherd’s Bush op de Hammersmith & City-lijn. Ook een aanslag op een bus, volgens de aanklager uitgevoerd door Muktah Said Ibrahim, mislukte.

In de weken na 21 juli werden de verdachten echter alsnog aangehouden. Ook twee andere mannen, die nauw bij de ‘aanslagen’ waren betrokken, staan terecht.

De jury had eerder al te horen gekregen dat er geen sprake was van samenwerking met het viertal dat op 7 juli eveneens vier aanslagen pleegde op metro’s en een bus in Londen. Daarbij kwamen naast de daders 52 mensen om.