Barack Obama zet stap naar ’08

De Democratische senator Barack Obama (45) en de Republikeinse oud-burgemeester van New York Rudolph Giuliani (62) hebben een eerste stap gezet naar mogelijke deelname aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november 2008. Beiden maakten gisteren bekend verkenningscommissies op te richten die geld gaan inzamelen en een campagne opzetten.

Obama’s populariteit groeit snel sinds hij in 2005 de enige zwarte Amerikaan in de Senaat werd. Hij beloofde gisteren op 10 februari in zijn thuisstaat Illinois te zullen vertellen of hij zich daadwerkelijk kandidaat stelt binnen zijn partij. Tot die tijd zal hij zich er van verzekeren „dat dit de juiste keus is voor mij en mijn familie en, nog belangrijker, voor het land”.

Obama’s meest kansrijke Democratische tegenstrever wordt waarschijnlijk senator Hillary Clinton uit New York, die nog geen officieel uitsluitsel heeft gegeven over haar presidentiële ambities. De partij zou daarmee voor de keus worden gesteld of ze voor het eerst een vrouwelijke of een afro-Amerikaanse kandidaat aan de strijd om het Witte Huis laat meedoen.

Andere rivalen zijn senators Joe Biden uit Delaware en Chris Dodd uit Connecticut, ex-senator John Edward uit North-Carolina en oud-gouverneur van Iowa Tom Vilsack. Verder wordt verwacht dat onder anderen de senator uit Massachusetts en ex-presidentskandidaat John Kerry kandidaat wordt.

In het Republikeinse kamp loopt ook oud-burgemeester Giuliani zich sinds gisteren warm. Hij geniet landelijke populariteit wegens zijn optreden na de aanslagen in zijn stad op 11 september 2001 en zijn harde, ‘zero tolerance’ aanpak van criminaliteit. Zijn voornaamste concurrenten worden senator John McCain uit Arizona en gouverneur van Massachusetts Mitt Romney.

Gisteren zei ook de Republikeinse afgevaardigde Tom Tancredo dat hij mogelijk meedoet. Hij staat bekend om zijn felle anti-immigratie standpunten. (AFP)