Auteur Ian McEwan ontdekt een broer

De Britse schrijver Ian McEwan (58) is iets overkomen dat gewoonlijk slechts in derderangs romans gebeurt: hij heeft een oudere broer ontdekt, van wiens bestaan hij niets wist.

De moeder van beide mannen, Rose, die al gehuwd was, had in de beginfase van de oorlog een buitenechtelijke affaire met David McEwan. Ze raakte in verwachting en na de geboorte van een jongetje bood ze haar kind in paniek via een advertentie in een krant ter adoptie aan. Alles gebeurde in het diepste geheim, alleen een zus was op de hoogte. Een echtpaar reageerde en nam de jonge Dave, die de achternaam Sharp van zijn adoptievader kreeg, in het eigen gezin op. Pas op zijn veertiende hoorde Dave dat hij was geadopteerd en zijn nieuwe ouders waren verder weinig mededeelzaam.

De echtgenoot van Dave’s natuurlijke moeder sneuvelde in 1944 in Normandië. Daarmee kwam de weg alsnog vrij voor een huwelijk met David McEwan. Het echtpaar kreeg enige tijd later een zoon, Ian, de latere schrijver.

Dave, die metselaar werd, ging pas toen hij zestig was serieus onderzoeken waar hij vandaan kwam. Het spoor leidde uiteindelijk met hulp van het Leger des Heils tot Rose McEwan, maar die herinnerde zich niets meer als gevolg van de ziekte van Alzheimer. Haar zuster leefde echter nog en kon de gang van zaken bevestigen. De mannen hoorden pas vijf jaar geleden van elkaars bestaan. Het nieuws lekte deze week uit via een lokale krant in Oxford.