ASML wil honderden ingenieurs aannemen

Hightechbedrijf ASML gaat dit jaar 250 tot 300 ingenieurs aannemen in Nederland. De fabrikant van lithografiemachines voor de halfgeleiderindustrie gaat een fabriek in Veldhoven fors uitbreiden.

Dat maakte het bedrijf vanmorgen bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. „We denken dat het aantal werknemers met 10 procent zal groeien, van wie de helft in Veldhoven”, zei financieel directeur Peter Wennink. „Dat gaat niet makkelijk, we zoeken ingenieurs met een paar jaar ervaring. Nederlandse ingenieurs hebben de voorkeur, maar we zijn ook in andere landen van de Europese Unie aan het werven.” Het bedrijf heeft bijna 6.000 werknemers wereldwijd.

ASML heeft in 2006 een recordomzet en een recordwinst geboekt. De omzet steeg vorig jaar met 42 procent naar 3,6 miljard euro, de nettowinst verdubbelde naar 624 miljoen euro. Het marktaandeel in lithografiemachines steeg van 57 naar 61 procent. In 2007 verwacht het bedrijf een verdere groei van het marktaandeel. Het bedrijf heeft een orderportefeuille voor 163 machines ter waarde van 2,1 miljard euro.

ASML heeft de uitgaven aan research in 2006 met 19 procent verhoogd tot 387 miljoen euro. Voor het eerste kwartaal van dit jaar is een stijging in researchkosten naar 115 miljoen euro voorzien. Omdat de markt voor lithografiemachines groeit en ASML een stijging van het eigen marktaandeel verwacht, toonde het zich optimistisch. „In 2010 willen wij naar een omzet van 5 miljard euro”, zei bestuursvoorzitter Eric Meurice.