ABN steunt veroordeelde bestuurders

ABN Amro zal als aandeelhouder van de Italiaanse bank Capitalia (8,6 procent) stemmen voor opheffing van de schorsing van drie bestuurders van de Italiaanse bank die onlangs strafrechtelijk zijn veroordeeld.

Capitalia, de vierde bank van Italië, belegt morgen een speciale aandeelhoudersvergadering om de bestuurders weer in het zadel te helpen. Door hun strafrechtelijke veroordeling vorige maand zijn de bestuurders geschorst door de Italiaanse centrale bank. Aandeelhouders kunnen die schorsing opheffen.

President-commissaris en voormalig bestuursvoorzitter C. Geronzi van Capitalia werd vorige maand door de rechtbank van Brescia veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar en acht maanden voor faillissementsfraude bij een projectontwikkelaar.

Commissaris R. Colaninno kreeg in dezelfde zaak wegens faillissementsfraude vier jaar en een maand gevangenisstraf opgelegd. Bestuurslid E. Monti werd in een andere strafzaak door de rechtbank van Milaan veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, ook wegens faillissementsfraude.

ABN Amro werkt bij Capitalia met verschillende aandeelhouders samen. Dit pact houdt in totaal 31 procent van de aandelen en heeft gisteren besloten het voorstel te steunen om van alle drie de bestuurders de schorsing op te heffen.

ABN Amro zegt in een reactie dat het het meest in het belang is van Capitalia en van de aandeelhouders als de stabiliteit in het bestuur gehandhaafd wordt zolang de strafzaken nog lopen. Alle veroordeelde bestuurders zijn tegen de uitspraken in hoger beroep gegaan.

Het is de tweede keer binnen een jaar dat ABN Amro president-commissaris Geronzi steunt bij een veroordeling. Geronzi werd in 2006 in een geheel andere strafzaak – die betrekking had op het boekhoudschandaal bij zuivelbedrijf Parmalat – ook al tijdelijk uit zijn functie gezet, toen door de rechtbank van Parma. ABN Amro was een van de aandeelhouders die zich er toen voor inspanden om die schorsing ongedaan te maken.

Geronzi bracht ABN Amro september vorig jaar in verlegenheid door te zeggen dat de Nederlandse bank Capitalia zou hebben benaderd voor een overname en dat hij dat aanbod had afgeslagen.

ABN Amro kocht in 2005 Antonveneta, de negende bank van Italië, en beschouwt het land sindsdien als haar vierde thuismarkt, naast Nederland, Brazilië en de Verenigde Staten. Bestuursvoorzitter Groenink zei eerder dat ABN Amro graag verder wil groeien in Italië, zowel organisch als via overnames.