Aanslag Bagdad doodt studenten

Bij een dubbele bomaanslag in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn gisteren zeker 65 mensen, voornamelijk studenten van de prestigieuze Mustansiriyah-universiteit om het leven gekomen. Bij aanslagen en schietpartijen elders in de stad kwamen nog eens 35 mensen om. Daarmee was het de bloedigste dag in Irak sinds het begin van het nieuwe jaar.

De universiteit bevindt zich in een shi’itisch deel van de hoofdstad. Een autobom explodeerde bij de uitgang van de universiteit, waar veel studenten stonden te wachten op vervoer om naar huis te gaan. De daaropvolgende zelfmoordaanslag was gericht tegen de studenten die in de chaos probeerden te vluchten via de achteruitgang. Volgens een perswoordvoerder van de universiteit waren de meeste slachtoffers vrouwelijke studenten. Door de kracht van de explosies vloog een groot aantal voertuigen in de omgeving in brand.

De shi’itische premier al-Maliki schreef de bloedige aanslag toe aan volgelingen aan de geëxecuteerde Saddam Hussein. „Dus de Saddamisten en terroristen richten zich nu op de wereld van kennis en hebben deze misdaad begaan tegen de onschuldige studenten van de Mustansiriyah-universiteit”, aldus Maliki.

Het ministerie van Hoger Onderwijs, wiens medewerkers en studenten vaker het doelwit zijn van aanslagen, riep de Irakezen op om bloed te geven voor de 110 gewonden. De universiteiten zullen tot volgende week gesloten blijven.

In het noorden van Bagdad schoten gewapende mannen gisteren tien mensen dood vanuit een rijdende auto. Verschillende autobommen en bermbommen die afgingen in Bagdad eisten nog eens 25 levens. Bij de stad Mosul in het noorden van Irak kwamen gisteren vier Amerikaanse militairen om door een bermbom.

De aanslagen kwamen op het moment dat de Verenigde Naties bekend maakten dat afgelopen jaar 34.452 Iraakse burgers zijn omgekomen bij geweld in Irak. Ook raakten meer dan 36.000 Irakezen gewond. Het cijfer is bijna drie keer zo hoog als de aantallen die het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken onlangs publiceerde. (AFP, Reuters, BBC)