6 redenen om thuis te blijven

Will Smith speelt bokslegende Muhammed Ali in de biopic ‘Ali’. scene uit de film Ali (2001) FOTO: RCV Will Smith
Will Smith speelt bokslegende Muhammed Ali in de biopic ‘Ali’. scene uit de film Ali (2001) FOTO: RCV Will Smith RCV

Ali

België 2, 20.50-23.25u.

Muhammed Ali, geboren als Cassius Marcellus Clay, wordt vandaag 65, reden genoeg om Michael Manns Ali uit te zenden. Het is een historisch mozaïek van de periode tussen 1964 en 1974, gemarkeerd door Clays verovering van de wereldtitel in de zwaargewichtklasse op Sonny Liston en het fameuze titelgevecht in Kinshasa (‘Rumble in the Jungle’), waarbij Ali de hem ontnomen titel herwon op George Foreman. De uitgebreide boksscènes zijn de beste sinds de slow-motion in Martin Scorsese’s Raging Bull (met Robert de Niro, 1980). De tien jaar tussen deze gevechten werden gekenmerkt door groeiend zwart bewustzijn, de erkenning van burgerrechten voor iedereen, Black Power, de moorden op Martin Luther King en Malcolm X en de oorlog in Vietnam. „Ain't got no quarrel with the Vietcong. Ain’t no Vietcong ever called me nigger”, zei Ali en weigerde dienst in het Amerikaanse leger, wat hem vervolgens zijn bokslicentie, en dus zijn titel kostte. Ali groeide in de door Mann belichte periode uit tot een sportmythe en een politiek symbool. Verafgoding werd zijn deel. Ook de film ontkomt daar niet aan. (AW)

2 IQ-test

Nationale IQ Test 2007

Ned. 1, 20.30-22.30u.

Op tv strijden vanavond 400 bekende en minder bekende deelnemers om de titel Meest intelligente man of vrouw van Nederland. De Bekende Nederlanders vormen een deelnemersgroep, net als de corpsballen, de stoeipoezen, de wetenschappers, de moslima’s en de Jerommekes (stoere sterke mannen). Maar thuis kan je via internet live meedoen. Ook kun je ‘ouderwets’ met pen en papier achter de buis deelnemen. Hoe werkt die IQ Test eigenlijk? De test meet verschillende onderdelen van intelligentie. Je score is het totaal gemiddelde resultaat over verschillende onderdelen: Verbale intelligentie (woordenschat en verbaal redeneren), technische en visuele intelligentie (ruimtelijk inzicht en visueel redeneren), plus je geheugen en numerieke intelligentie (cijfermatig inzicht en numeriek redeneren). Bij een score van 70-90 heb je LBO-denkniveau en 140-150 is universitair ++ (hoogbegaafd). De IQ test wordt gepresenteerd door Patrick Lodiers en Ruben Nicolaï. (ML)

Met bijdragen van Viola Lindner, Marleen Luijt, Nicole Robbers en André Waardenburg

3 Documentaire

This World: The 12-year old cocaine smuggler

BBC 2, 22.00-23.00u.

In 2005 werd een twaalfjarig schoolmeisje veroordeeld tot een jaar cel, omdat ze drugs smokkelde vanuit Bolivia. Documentaireserie This World volgt haar, zowel in de gevangenis als na haar vrijlating. Ten tijde van de opnames kwam Evo Morales aan de macht in Bolivia. Hij wil de cocateelt toestaan. This World vraagt zich af of arme Bolivianen mede daardoor vaak aangewezen zijn op cocaïnesmokkel.

4 Film

Shallow Hal

RTL5, 20.30-22.25u.

Deze romantische komedie uit 2001 draait om rokkenjager Hal. Alleen de allerstrakste fotomodellen zijn goed genoeg voor Hal. Dan laat hij zich hypnotiseren en ziet hij alleen nog de innerlijke schoonheid van vrouwen. Hij valt als een blok voor Rosemary, een obesitaspatiënte. Hal ziet Rosemary echter als een knappe, slanke vrouw. Wat gebeurt er als Hal ontwaakt uit zijn hypnose? Met Gwyneth Paltrow en Jack Black.

5 Spelletje

Letters schuiven

http://web.okaygo.co.uk/apps/letters/flashcom/

Een veld met vrolijk gekleurde virtuele koelkastlettertjes waar tegelijkertijd ook 44 anderen aan zitten te trekken. Die dus het ene moment een klont vormen en vervolgens alle kanten uit floepen. Probeer dan maar eens een woordje te leggen. Een stugge volhouder blijft ‘korea’ leggen ondanks dat zijn o en a steeds gepikt worden. Een ander maakt mooie grote Japanse karakters en dan plots verschijnt er middenin het veld de tekst: ‘help me’. Iemand schrijft ‘how’, een ander ‘too’ en ik ‘why’, ook begrijpend dat dat een absurde vraag is, aangezien je al nauwelijks vier letters langer dan een seconde op één plek kunt houden. Hoewel, ‘fuck bush’ stond er toch echt lang. Tenslotte ontstond er een gevecht om alle roze x-en die ik in de linker onderhoek wilde, met iemand anders die datzelfde plan had, rechtsboven. Dat leek wel haast een vorm van virtueel zoenen. (VL)

6 Versieren

Stamps

www.i-catchers.nl, ca. 30 euro per twee stuks

Dat kartelrandjes niet alleen handig zijn voor postzegels en toegangskaartjes bewijzen de klokjes van Stamps. Ontwerper Andres Schweneker, afkomstig van horlogegigant Citizen, bedacht op postzegels gebaseerde klokjes. In stripjes van twee of vier stuks verkrijgbaar kunnen de klokjes worden afgescheurd. Dankzij het aan de onderzijde aangebrachte plakfolie kunnen de minihorloges overal worden aangebracht. Desgewenst op de speciaal ontworpen, eveneens los te verkrijgen, horlogebandjes en halskettingen, maar natuurlijk ook op de agenda, de koelkastdeur of portemonnee. De horlogestrips zijn momenteel in zo’n honderd verschillende dessins verkrijgbaar en worden regelmatig aangevuld. En voor diegenen die geen genoeg kunnen krijgen, zijn er sinds kort ook grote karteltassen verkrijgbaar van hetzelfde merk. (NR)