Zwarte lijst van zorginstellingen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg publiceert vanaf vandaag op haar website een ‘zwarte lijst’ van zorginstellingen die slecht presteren.

Met de lijst wil de inspectie een effect van naming and shaming bereiken; zorginstellingen zullen er alles aan doen om van de zwarte lijst te komen, hoopt de inspectie. De instellingen, vooralsnog twee verpleeghuizen en twee verzorgingshuizen worden met naam en locatie genoemd. Ook wordt vermeld wat er mis is. De instellingen blijven op de lijst staan tot de inspectie het verscherpt toezicht opheft. Dat duurt gemiddeld drie tot zes maanden.

Tot nu toe plaatste de inspectie vooral verzorgings- en verpleeghuizen onder verscherpt toezicht. Onder leiding van de nieuwe inspecteur-generaal Gerrit van der Wal zullen ook andere zorginstellingen die het, aldus een woordvoerder, „echt te bont hebben gemaakt”, nader worden bekeken. Een verpleegtehuis komt bijvoorbeeld onder verscherpt toezicht als er veel klachten bij de inspectie binnenkomen, de medische dossiers niet goed worden bijgehouden, onvoldoende overlegd wordt met de huisartsen. „Het is vaak een optelsom”, zegt een woordvoerder.

Van der Wal waarschuwde in zijn nieuwjaarstoespraak dat „de tijd van vrijblijvendheid” voor instellingen voorbij is. Tot nu toe werden zorginstellingen gewaarschuwd en kregen ze advies hoe het beter zou kunnen. „En dat was dan dat.” Van der Wal zegt dat de inspectie voortaan deze instellingen blijft bezoeken tot ze aan de kwaliteitseisen voldoen. „Wij gaan door tot wij onze zin krijgen.”

Het toezicht van de inspectie op de zorg schiet tekort, erkent Van der Wal. „Onze inspecteurs zijn al een aantal jaren niet meer naar instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg geweest. Maar ook het toezicht op de huisartsenzorg en de jeugdgezondheidszorg schiet tekort.” De inspecteurs staan volgens hem onder grote werkdruk.

Bekijk de zwarte lijst op: www.igz.nl/toezicht1/466251

    • Antoinette Reerink Esther Rosenberg