Zapatero bekent vergissing ETA

De Spaanse premier Zapatero heeft gisteren toegegeven dat hij veel te optimistisch is geweest over vredesonderhandelingen met de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Voor het Spaanse parlement erkende Zapatero openlijk dat hij „duidelijk fout zat” toen hij 29 december verklaarde dat het vredesproces met ETA de goede kant opging. Een dag later ontplofte in Madrid een autobom die aan twee mensen het leven kostte. Zapatero riep het parlement op de strijd aan te gaan met ETA. „Meer dan ooit moeten wij eenheid tonen in onze wil om de uitdaging van de terroristen gezamenlijk het hoofd te bieden”, aldus de premier. De conservatieve oppositieleider Mariano Rajoy betoogde dat Zapatero zich voor de gek had laten houden door „een bende terroristen”. Volgens Rajoy voert de premier „een zelfmoordbeleid”. (AFP, AP)