Zalm wil Bos als minister van Financiën

Demissionair vicepremier Zalm (Financiën, VVD) ziet in PvdA-leider Bos zijn opvolger op Financiën. Volgens Zalm is Bos „een econoom en een capabel politicus” en heeft Bos „ervaring op het departement”.

Zalm deed zijn uitspraken gisteren in het televisieprogramma Pauw & Witteman. Desgevraagd zei Zalm, die in november zijn vertrek aankondigde, dat ook de PvdA’ers Coen Teulings (thans directeur van het Centraal Planbureau) en Dick Benschop (oud-staatssecretaris voor Europese Zaken) voor Financiën in aanmerking zouden kunnen komen. De uitlatingen van Zalm zijn opmerkelijk omdat diens partij, de VVD, niet aan de coalitiebesprekingen meedoet. Ook komt het zelden voor dat een zittende bewindspersoon zich uitlaat over zijn (gewenste) opvolger.

CDA, PvdA en ChristenUnie zijn gisteren onder leiding van informateur Herman Wijffels (CDA) doorgegaan met de coalitiebesprekingen voor een nieuw kabinet. Ingewijden melden dat de afgelopen weken al grote vorderingen zijn gemaakt met onder meer het financiële kader en het zorgstelsel.

Zalm, die verwacht dat de formatie nog vier tot zes weken zal duren, vertelde gisteravond dat hij Bos onlangs tijdens een lunch had gezegd dat het nieuwe kabinet aan stabiliteit zou winnen als de PvdA-leider daar zitting in zou nemen. Wil het nieuwe kabinet vier jaar uitzitten „dan zou het goed zijn als de belangrijkste man van de partij in het kabinet gaat”, aldus Zalm. „Als het CDA de premier levert, dan is het logisch dat de PvdA het vicepremierschap en Financiën claimt”.

Op Financiën komen de geldstromen van alle departementen samen. Zalm noemde Bos’ voorganger Wim Kok als goed voorbeeld van een PvdA’er op Financiën. De VVD’er sprak wel de vrees uit dat na vier jaar PvdA op Financiën de VVD weer nodig zou zijn om de gaten in de begroting te dichten.

Morgen zullen de onderhandelaars Balkenende (CDA), Bos (PvdA) en Rouvoet (ChristenUnie) zich onder leiding van informateur Wijffels (CDA) weer terugtrekken op een geheime locatie om verder te praten over een nieuw kabinet. Deze week spreken de partijen over de financiële spelregels, zoals afspraken over wat er gedaan moet worden bij financiële mee- of tegenvallers. Daarbij komen ook de extra gelden voor bijvoorbeeld oude stadswijken of verpleeghuiszorg aan de orde. Naar verwachting zullen de onderhandelaars aan het eind van de week met meer inhoudelijke informatie naar buiten komen. Dit gebeurt vooral op verzoek van de PvdA.