Veel fouten bij bouw complex Bos en Lommer

Bij de bouw van het wooncomplex aan het Bos en Lommerplein in Amsterdam is een opeenstapeling van fouten gemaakt door onder meer de aannemer, de constructeurs, ingenieursbureaus en de gemeente. Dat blijkt uit het rapport ‘Gebroken hart’ van een onderzoekscommissie onder leiding van oud-minister Margreeth de Boer dat gisteren werd gepresenteerd.

Hoofdaannemer Hillen en Roosen wordt aangewezen als hoofdverantwoordelijke. Het bedrijf had geen toezichthouder aangesteld. Ook het stadsdeel Bos en Lommer en de gemeente Amsterdam hebben vervolgens geen toezicht gehouden op het bouwproces. Het complex werd begin juli vorig jaar ontruimd nadat er fouten waren geconstateerd in het nieuwbouwcomplex. Uit onderzoek bleek dat enkele woningen onveilig waren en dat ook de vloer boven de winkels niet volgens het ontwerp gebouwd was. Op verschillende plaatsen ontbrak de wapening in het beton. Volgens de commissie zijn bij de wapening van de betonconstructie ernstige fouten gemaakt en waren de constructieberekeningen van de vloer tussen de winkels en de bovengelegen woningen „discutabel”.

Projectontwikkelaar Multi Vastgoed had voor de controle het bedrijf DVP ingehuurd, maar ook dat bedrijf heeft de constructiefouten niet geconstateerd. De commissie heeft overigens geen enkel schriftelijk bewijs gevonden dat er daadwerkelijk toezicht is gehouden. Volgens de commissie is een groot probleem bij complexe projecten dat de bouw versnipperd is. Bij de bouw van het complex in Bos en Lommer werden vijftig onderaannemers ingeschakeld. De gemeente heeft tot nu toe acht miljoen euro uitgegeven aan onkosten.

Lees het rapport zelf op: www.amsterdam.nl