Straf voor ‘grappen’ weekblad Marokko

De rechtbank in Casablanca heeft gisteren de hoofdredacteur en een redactrice ven het Arabischtalige weekblad Nichane veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar wegens „een aanval op het geloof van de moslims”. Het blad is een publicatieverbod van twee maanden opgelegd.

Nichane stond terecht wegens een uitgebreide reportage vorige maand over Marokkaanse grappen over religie, seks en politiek.

Hoofdredacteur Driss Ksikes overweegt met de uitgever in hoger beroep gaan. Het vonnis legt volgens hem een zware druk op het blad als het half maart weer van de persen mag rollen.

Aanleiding voor het vonnis was het artikel ‘Grappen: hoe lachen de Marokkanen om religie, seks en politiek?’. Daarin kwamen een aantal volksgrappen voor over Allah, de profeet, moslimfundamentalisten en de koning.

Na protest van een tot dan onbekende vereniging die zich „gekwetst” voelde, besloot de justitie op te treden op grond van de perswet die aanslagen op de „publieke moraal” verbiedt.

De Marokkaanse premier Jettou verbood reeds vorige maand de verschijning van Nichane. Het blad verklaarde op zijn beurt niet de bedoeling te hebben gehad te kwetsen en bood zijn excuses aan.

Het afgelopen jaar hadden onafhankelijke publicaties in Marokko bij herhaling problemen met justitie. Nichane startte vorig jaar als Arabischtalige editie van het Franstalige Tel Quel, dat al eerder te maken kreeg met vervolging.