Sperma overleden soldaat vrijgegeven

Het bevroren sperma van een omgekomen Israëlische soldaat mag door zijn ouders gebruikt worden om een door hen geselecteerde vrouw, die hun zoon nooit heeft gekend, te bevruchten. Dat heeft de Israëlische Hoge Raad bepaald.

De soldaat, K. uit Ramat Gan, werd in 2002 gedood in de Gazastrook. Twee uur na zijn overlijden werd zijn sperma ingevroren op verzoek van zijn ouders. Vanwege het ontbreken van een juridisch document van de soldaat zelf weigerde het Sheba Medisch Centrum op last van de advocaat-generaal bij de Hoge Raad het sperma vrij te geven.

In een vier jaar durende rechtszaak hebben de ouders met videobanden en brieven kunnen aantonen dat hun zoon één grote wens had: het stichten van een familie.

De ouders hebben de Hoge Raad er ook van kunnen overtuigen dat zij het recht hebben om grootouders te worden. Inmiddels hebben ze na het plaatsen van een advertentie uit een groep van veertig vrouwen een moeder geselecteerd die binnenkort zal worden bevrucht.

„Er zijn geen wetten in Israël die dergelijke zaken regelen. Er is wel een aantal regels, maar die voldoen niet meer”, aldus Irit Rosenblum, advocaat van de familie K. en oprichter van de belangengroep Nieuwe Familie. Zij vindt dat er nieuwe wetgeving moet komen.

De rechtszaak heeft ertoe geleid dat meer dan honderd Israëlische soldaten hun sperma hebben laten invriezen en een biologisch testament hebben opgesteld, voordat zij naar de Palestijnse gebieden en Libanon gingen.