Ruim 1.000 euro over door te stoppen met roken

Lukt het nog steeds om het stoppen met roken vol te houden? 39 procent van de rokers wil stoppen, en velen van hen doen na de jaarwisseling een poging. Uit onderzoek van Canadese psychologen blijkt dat een kwart van de mensen hun goede voornemens al binnen een week opgeven. Bij het stoppen met roken kan het financiële voordeel een extra stimulans zijn om toch door te zetten. De gemiddelde roker gebruikt zo’n 15 sigaretten per dag en bespaart door te stoppen zo’n 21 euro op weekbasis; bijna 1.100 euro per jaar.

Verzekering

Stoppen met roken heeft ook andere financiële voordelen. Zo levert een auto waarin niet is gerookt meer op bij inruil en moeten rokers in de regel meer gebruikmaken van de mondhygiënist. Aanbieders van financiële producten houden er rekening mee dat rokers een verhoogde kans hebben op aandoeningen waardoor ze eerder overlijden. Rokers betalen bij veel maatschappijen daardoor meer voor de overlijdensrisicodekking die verplicht is bij veel hypotheekvormen. Ook bij veel arbeidsongeschiktheidsverzekeringen krijgt de niet-roker korting. Deze opslag wordt overigens gepresenteerd als een premiekorting voor niet-rokers, maar is in feite een risico-opslag voor rokers. Die kan – zo bleek uit een onderzoek van de Consumentenbond naar overlijdensrisicodekkingen – tussen 10 en 30 procent van de premie bedragen. Een man van 45 jaar met een spaarhypotheek van 200.000 euro kan daardoor gedurende de looptijd zo’n 18.000 euro meer premie betalen.

Premiedaling

Rokers zijn hierdoor het voordeligst uit bij maatschappijen die geen onderscheid maken tussen rokers en niet-rokers. Het omgekeerde geldt ook, als u bent gestopt kan het lonen om de verzekeraar hiervan op de hoogte te stellen; of om zo mogelijk over te stappen naar een verzekeraar die het onderscheid wel maakt. De voorwaarden verschillen per verzekeraar; elke partij hanteert haar eigen regels en termijnen, maar vaak is een stopperiode van twee jaar een reden om een korting te geven. Kortom; nog een reden om vol te houden.

Zorgverzekeringen kunnen overigens ook kortingen geven, maar dit geldt alleen voor de aanvullende verzekeringen. Zorgverzekeraars zijn verplicht iedereen te accepteren voor de basisverzekering tegen hetzelfde tarief. Het is verboden om niet-rokers – net als vegetariërs of jonge gezonde mensen – om hun levensstijl korting te geven op de premie voor de basispolis. Dit zou risicoselectie inhouden en dat is wettelijk niet toegestaan.

Hulp

Wie hulp nodig heeft bij het stoppen met roken kan uit een scala van medicijnen en therapieën kiezen. Het expertisecentrum voor tabakspreventie Stivoro heeft ze op de site op een rij gezet, compleet met de kosten. Nicotinevervangers in de vorm van pleisters en kauwgom kosten zo’n 20 euro per week en de prijs voor de methode van antirookgoeroe Allen Carr is zo’n 250 euro. En wie meer ziet in acupunctuur betaalt 40 euro voor de behandeling.

Informeer ook eens bij de huisarts en verzekeraar naar mogelijkheden van antirooktrainingen. Vaak zijn deze gratis of is er via de zorgverzekeraar recht op een korting. Zo zijn er steeds meer antirookpoliklinieken die rokers intensief begeleiden bij het stoppen. De begeleiding is gratis, maar er is wel een verwijsbrief van de huisarts nodig.

Cleo Scheerboom

Op www.stivoro.nl staat een overzicht van de middelen en therapieën om te stoppen. Op ikstop.nl/forum wisselen stoppers ervaringen uit.

    • Cleo Scheerboom