Roergebakken kip met bimi

Voor 2 tot 3 personen:circa 400 gram maïskipfilets, liefst met vel 2 tenen knoflook, fijngehakt3 sjalotjes, in dunne plakjes2 stengels citroengras, elk in 4-5 stukjes gesneden1 verse rode chilipeper250 gram bimi (zie inleiding)150 gram verse shiitake3 eetlepels plantaardige oliezeezout3 deciliter dikke kokosmelk3 citrusbladen (djeroek poeroet)2 eetlepels vissaus1 eetlepel oestersausschepje suiker1 dessertlepel geelwortelhandjevol verse korianderblaadjes

Sinds oktober koop ik een nieuwe groentesoort bij mijn groentekraam op de markt. Deze nieuwe groente heet ‘bimi’ en ziet eruit als zeer slanke broccoli. De stelen zijn zo slank, dat je ze makkelijk met groene asperges kunt vergelijken. In feite is ‘bimi’ een kruising tussen broccoli en Chinese broccoli, oftewel kailan. De groente is goed van smaak en die doet denken aan groene asperges en broccoli met een licht peperig accent. Bimi wordt in Afrika geteeld en vanuit Kenia geëxporteerd.

De bereidingstijd is kort; reken op een paar minuten in kokend water of roerbakken; iets langer in de stoompan.

Snijd de kipfilet in reepjes en doe ze in een kom. Schep er de knoflook, sjalotjes en het citroengras door. Verwijder desgewenst het zaad van de chilipeper en snijd hem in ringetjes. Schep ze om met de kip. Snijd de bimi in stukjes van 3 centimeter lang. Borstel de shiitake schoon en snijd ze in plakjes.

Verhit een wok op een middelhoog vuur. Voeg de olie toe en laat verhitten tot die zeer heet is. Voeg de helft van het kipmengsel toe, bestrooi met een beetje zeezout en roerbak een paar minuten tot de kip bijna gaar is. Schep met een schuimspaan uit de wok en doe in een schone schaal. Roerbak de rest van de kip op dezelfde manier.

Doe de bimi en shiitake in de overgebleven olie in de wok. Bestrooi met wat zout en roerbak circa 3 minuten tot de groenten bijtgaar zijn. Doe het kipmengsel terug in de wok en giet er de kokosmelk bij. Voeg de citrusbladen toe en schep er de vissaus, oestersaus, suiker en geelwortel door. Breng aan de kook en laat een paar minuten sudderen. Proef en breng zo nodig verder op smaak met zout. Garneer met de korianderblaadjes en dien op met gestoomde rijst.

Kim Maclean

Morgen: heimweesoep

    • Kim Maclean