Rice belooft topoverleg tussen Israël en Palestijnen

JERUZALEM. Op initiatief van de VS wordt ”over enkele weken” een Israëlisch-Palestijnse top georganiseerd om het vastgelopen vredesproces te reanimeren. Dat is de uitkomst van een 72 uur durend bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice aan de bezette Palestijnse gebieden, Jordanië en Israël. Het plan voor een driepartijentop is afkomstig van Rice die de Palestijnse president Abbas zondag beloofde dat de VS zich weer actief gaan bemoeien met het realiseren van een Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Premier Olmert stemde gisteren in met ”een trilaterale bijeenkomst”. Rice reisde door naar Egypte, Saoedi-Arabië en de Golfstaten. De VS zoeken bij de sunnitische Arabische landen steun voor hun nieuwe strategie in Irak. Hervatting van het Israëlisch-Palestijnse ”vredesproces`` is voor de sunnitische Arabische landen een voorwaarde om Amerika te helpen in Irak.