Rabobank hint op Europese fusie

De Rabobank overweegt binnen drie tot vijf jaar samen te gaan met een grote gelijkwaardige Europese financiële instelling. Bestuursvoorzitter B. Heemskerk van Rabobank verwacht over een paar jaar dat grote grensoverschrijdende fusies en overnames in Europa pas goed van de grond komen. Volgens de topman is het „een serieus scenario” als de Rabobank op basis van gelijkwaardigheid samengaat met een Belgische, Franse of Duitse financiële instelling – bij voorkeur instellingen die ook een coöperatief karakter hebben. Dat heeft Heemskerk gisteren tegenover persbureau Dow Jones verklaard.

Rabobank heeft geen aandeelhouders, maar een coöperatieve structuur waarbij Rabobank Groep in feite dochter is van 220 lokale coöperatieve Rabobanken. De 220 leden zijn op hun beurt ook coöperaties met leden. De leden bestaan voornamelijk uit lokale klanten.

Volgens Heemskerk zal in verschillende Europese landen, met name in Italië en Duitsland, eerst nog een binnenlandse krachtenbundeling van banken nodig zijn voordat de internationale consolidatie van de grond komt. Het Franse Crédit Agricole en het Oostenrijkse Raiffeisen ziet Heemskerk als enigszins vergelijkbare financiële concerns. Een fusie met een ander type bank sluit hij echter niet uit zolang Rabobank maar haar identiteit kan behouden.

Rabobank maakte in het eerste halfjaar van 2006 een winst van 1,2 miljard euro. Bij de bank zijn ruim 50.000 mensen werkzaam. De bank heeft als een van de weinige commerciële banken in de wereld een zogeheten ‘triple A’-rating, het hoogst mogelijke rapportcijfer voor kredietwaardigheid.